Hlavní obsah

Karlovarský festival vzdá poctu Austin Film Society, přijede Linklater

Již 53. ročník MFF Karlovy Vary proběhne 29. června až 7. července 2018. Jednu ze svých sekcí věnuje neziskové filmové organizaci Austin Film Society (AFS) založené v roce 1985, jež se řadí mezi klíčové filmové instituce v USA.

Foto: Kviff

Richard Linklater

Článek

„Karlovarský festival dlouhodobě představuje to nejlepší z amerického nezávislého filmu a Pocta AFS je v tomto směru vzrušujícím milníkem. Richard Linklater a jeho kolegové jsou velkou inspirací pro filmové komunity na celém světě a my jsme nesmírně potěšeni, že můžeme ukázat neuvěřitelný úspěch této organizace prostřednictvím vynikající tvorby texaských filmařů podporovaných AFS,“ řekl umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och.

Austin Film Society byla v roce 1985 založena Richardem Linklaterem. Začínala jako filmový klub, který přilákal studenty, umělce a skalní fanoušky filmu. AFS se brzy stala institucí podporující filmovou kulturu a produkci v aktivní, rozrůstající se texaské filmové komunitě.

Od svého vzniku AFS poskytla filmařům příspěvky v hodnotě více než 2 milióny dolarů, čímž napomohla výrobě stovek texaských filmů a nastartovala kariéry tvůrců jako David Lowery (Přízrak, Můj kamarád drak), Athina Tsangari (Attenberg), Kat Candler (Královna cukru) a bratři Zellnerovi (Damsel; Kumiko, lovkyně pokladů). V současnosti AFS provozuje studio, které podporuje filmovou výrobu v Austinu, komunitní mediální a filmové vzdělávací centrum dávající nezávislým tvůrcům, mládeži a dalším členům komunity přístup k filmařskému vybavení a prostředkům na filmovou produkci, a AFS Cinema, dvousálové kino, které je domovem austinských cinefilů.

Linklaterův Flákač i soudobý western

Zakladatel a umělecký ředitel Richard Linklater okomentoval záměr MFF Karlovy Vary slovy: „Jsem velmi pyšný, že AFS se dostane od MFF Karlovy Vary takové pocty. Karlovarský tým je plně oddán objevování nových talentů. Jsem hluboce vděčný, že hodlají vzdát AFS poctu a představí komunitu nezávislých umělců, na jejichž výchově jsme tak tvrdě pracovali. Touto selekcí MFF Karlovy Vary oslaví kreativitu i jedinečnost vize spojující mnoho úžasných filmů, které byly v Texasu za posledních 40 let vytvořeny.“

Made in Texas: Pocta Austin Film Society uvede devět celovečerních filmů a dva programy snímků krátkometrážních. Flákač, kultovní debut zakladatele Austin Film Society Richarda Linklatera, nás provádí ulicemi Austinu během jednoho obyčejného horkého texaského dne, kde potkáme jedinečné místní obyvatele a podivíny. Soudobý akční western Mariachi, celovečerní debut Roberta Rodrigueze, vypráví příběh dobrosrdečného muzikanta, který se omylem zaplete do násilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám