Hlavní obsah

Ve věku 89 let zemřel kapelník Zdeněk Barták

Ve věku 89 let zemřel v pátek kapelník a dlouholetý rozhlasový hudební redaktor Zdeněk Barták, oznámil hudební publicista Miloš Skalka. Orchestrem Zdeňka Bartáka prošla plejáda výjimečných instrumentalistů či posléze známých dirigentů. Byli mezi nimi Libor Pešek, Václav Hybš, Eduard Parma či Vlastimil Hála.

Foto: ČTK

Zdeněk Barták starší

Článek

„Odešla tak jedna z posledních velkých hudebních osobností a současně legend, které výrazným způsobem formovaly a definovaly tvář naší moderní populární hudby,” řekl Skalka.

Zdeněk Barták se narodil 13. července 1928. V letech 1944–1950 studoval hru na hoboj a poté čtyři roky dirigování a skladbu na pražské konzervatoři. Už jako student hrál v Orchestru Karla Vlacha ve hře Divotvorný hrnec. Právě pod vlivem tohoto angažmá sestavil podobný orchestr Zet-Be-Club Praha, jehož obsazení tvořili studenti a hudebníci jazzové orientace. Nastudovali sérii skladeb z repertoáru světových kapel a v roce 1948 dostali nabídku účinkovat v pražské Lucerně na taneční zábavě. Po nadšeném přijetí se v krátké době stali – vedle Vlachovy kapely – druhým nejpopulárnějším orchestrem v Praze a vystupovali pod názvem Orchestr Zdeňka Bartáka.

V roce 1949 získal ansámbl angažmá v nedělních kabaretech v Lucerně, začal koncertovat po republice, první zahraniční zájezd podnikl do Polska. Od roku 1949 pravidelně hrál v Divadle E. F. Buriana a současně vystupoval na dalších místech v Praze. V létě na Slovanském ostrově, na zimních stadiónech společně s Vlachovým orchestrem v pořadu Vlach–Barták. V roce 1969 získal angažmá ve vídeňské lední revui.

Orchestrem Zdeňka Bartáka prošla řada známých interpetů, například Richard Adam, Petra Černocká, Jiřina Salačová, Yvetta Simonová, Milan Chladil, Jiří Štědroň a Naďa Urbánková. Orchestr natáčel pořady pro televizi a rozhlas, byl častým hostem gramofonových studií Supraphonu.

Na první fotce, která již byla stažena, byl syn Zdeňka Bartáka, který se také jmenuje Zdeněk Barták. Omlouváme se za pochybení.   

Reklama

Výběr článků

Načítám