Hlavní obsah

Zemřel tanečník Pavel Veselý, protagonista Kouzelného cirkusu

Po dlouhé nemoci zemřel ve středu 24. ledna, čtyři dny před svými osmdesátinami, tanečník, choreograf a bývalý představitel jedné z hlavních rolí v inscenaci Kouzelný cirkus Pavel Veselý, oznámila mluvčí činohry Národního divadla a Laterny magiky Kateřina Ondroušková.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Pavel Veselý

Článek

V angažmá Laterny magiky byl Veselý od roku 1959 – celých jedenatřicet let. Líbil se mu tanec spojený s filmem, nadchla ho spolupráce s Alfrédem Radokem, který od tanečníků vyžadoval, aby uměli stejně dobře klasiku jako lidovky a moderní tanec. Dodnes mohou Pavla Veselého diváci vidět na filmovém plátně v inscenaci Kouzelný cirkus v roli Svůdce, i když na jevišti se s jeho obrazem střídají tanečníci o dvě generace mladší.

Pavel Veselý se narodil 28. ledna 1938. Absolvoval Taneční učiliště Československého státního souboru písní a tanců, kde se věnoval folklórnímu tanci. Vojenskou službu vykonával v Armádním uměleckém souboru, kde se zaměřil na techniku klasického baletu. Do souboru Laterny magiky přišel v roce 1959 a ztvárnil tam řadu sólových rolí ve většině repertoáru. Hlavní roli Svůdce v Kouzelném cirkusu tančil naposledy jako dvaapadesátiletý. Spolupracoval s televizí i filmem, po skončení taneční kariéry se dál věnoval jako choreograf práci především s činoherci v divadlech v Hradci Králové, Jihlavě, Kladně či v Karlových Varech.

V lednovém čísle časopisu Národní divadlo Veselý vzpomínal na choreografy, s nimiž spolupracoval. „Zora Šemberová s námi dělala mimo jiné úžasné Otvírání studánek Bohuslava Martinů, legendární kus, který režíroval Alfréd Radok,” uvedl. Ocenil i Vlastimila Jílka, protože „s ním byla nejlepší dohoda”, Pavla Šmoka, který pro Laternu vytvořil například choreografii Sněhové královny, Jiřího Němečka či Luboše Ogouna. Se Šmokem spolupracoval i mimo divadlo, hodně v televizi, stejně jako s Josefem Koníčkem. „Například v televizních zábavních pořadech ve své době neměl konkurenci,” dodal.

Inscenace z roku 1977

Za svou nejnáročnější roli Veselý považoval právě Svůdce v Kouzelném cirkuse. „Tam si člověk hlavně v první polovině ani neoddychne. Jsou tam strašně rychlé převleky, které se musí stíhat na vteřiny,” uvedl.

Inscenace Kouzelný cirkus pražské Laterny magiky se uvádí od premiéry v dubnu 1977 už čtyři desítky let. První představení se odehrálo v paláci Adria, od roku 1983 se hraje na Nové scéně. Na kontě má na 6500 repríz. Kolem 550 se jich uskutečnilo na zájezdech do více než padesátky měst 17 zemí. Dodnes se v této inscenaci vystřídalo 25 Smutných a 22 Veselých klaunů, 25 Svůdců a 30 Venuší. Příběh vždy okouzloval projekcemi, které byly natočeny v exteriérech po celém tehdejším Československu, humornými scénkami i tancem, na jehož vzniku se podílelo pět choreografů pod vedením Karla Vrtišky. Režíroval Evald Schorm, scénografii vytvořil Josef Svoboda, přizván byl také Jiří Srnec, zakladatel Černého divadla, a Jan Švankmajer, který vytvořil loutkové scény.

Reklama

Výběr článků

Načítám