Hlavní obsah

Divadelní týden přinese Jelinekovou, Shakespeara i muzikál Sweeney Todd

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtý lednový týden přináší na divadelní jeviště činoherní klasiku, muzikálovou novinku i klauniádu.

Foto: DJKT Martina Root

Muzikál Sweeney Todd se poprvé objeví na české scéně v Plzni.

Článek

Dramatizaci filmové povídky švédského režiséra a dramatika Ingmara Bergmana Šepoty a výkřiky uvádí absolventský ročník činoherní katedry pražské DAMU k oslavě stého výročí jeho narození, jež uplyne letos v červenci. Inscenace, která v režii Norberta Závodského klade otázku o smyslu a postavení smrti v úvahách mladé generace, má premiéru 25. ledna v divadle DISK.

Osvědčené autorské trio Lucie Trmíková, Jan Nebeský a David Prachař je podepsáno pod projektem s názvem Médeia, který vychází z textů Seneky, Jeana Anouilha, Christy Wolfové, Ingeborg Bachmannové, Oscara Wildea, Vojtěcha Nebeského a Lucie Trmíkové. Významnou roli v inscenaci hraje i živý hudební doprovod Jana Šikla a výtvarné performance Margity Titlové a Igora Korpaczewského. Premiéra se uskuteční 24. ledna v prostoru DUP39 v koprodukci s Divadlem X10 v Charvátově ulici na pražském Novém Městě.

Autorská klaunérie Letem sokolím o přátelství klaunů Břéti a Čeňka a boji o starou tělocvičnu má premiéru 26. ledna v brněnském Divadle Bolka Polívky. Inscenace, jež si klade za cíl oživit pozapomínaný žánr klaunérie v Brně, kde má svou letitou tradici, je vyústěním tříleté spolupráce klaunů Michala Chovance a Ondřeje Klíče pod supervizí Bolka Polívky a v režii Petra Jarčevského.

Světově uznávaný polský režisér Jan Klata se poprvé představí pracovně v České republice. Se souborem pražského Divadla pod Palmovkou nastudoval Shakespearovu komedii Něco za něco v překladu Martina Hilského. Premiéra se koná 27. ledna na hlavní scéně libeňského divadla. Od Klaty lze očekávat originální tvůrčí pohled na méně uváděnou a žánrově nejednoznačnou hru z dramatikova posledního tvůrčího období.

Studio Rote a studio Rubín připravily na stejné datum premiéru hry Královna duchů. Text rakouské spisovatelky a nositelky Nobelovy ceny Elfriede Jelinekové bude v České republice uveden poprvé. Herečky Gabriela Míčová a Lucie Roznětínská navážou na dřívější spolupráci a v režii Ondřeje Škrabala představí fiktivní monolog slavné herečky vídeňského Burgtheateru, která ráda manipuluje se svým publikem. Premiéra se koná v pražském A studiu Rubín.

Tentýž den uvede muzikálový thriller Sweeney Todd – Ďábelský lazebník z Fleet Street broadwayské hvězdné dvojice Stephen Sondheim a Hugh Wheeler poprvé na české profesionální jeviště soubor plzeňského Divadla J. K. Tyla. Příběh o kruté pomstě londýnského holiče Benjamina Barkera alias Sweeneyho Todda za nespravedlivé vyhnanství a odloučení od milované rodiny, který proslavilo filmové zpracování s Johnnym Deppem v titulní roli, nastudovali šéf souboru, režisér Lumír Olšovský a dirigent Jiří Petrdlík.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám