Hlavní obsah

Kořeny bigbítu. První česká rocková alba připomíná kompilace Beat (Al)Boom

Novinky, Stanislav Dvořák

Skupiny jako Matadors, Framus Five, Atlantis, Flamingo, George & Beatovens či Olympic vydali první rocková LP alba v Československu. Supraphon pokračuje v „archeologické“ práci a padesát let stará elpíčka připomene výběrovkou Beat (Al)Boom.

Foto: Alan Pajer

Skupina Rebels

Článek

Kompilace obsahující 47 tracků pokračuje v podobném duchu jako dřívější dvojalba Beatline 1967- 1969 a Big Beat Line 1965 - 1968, ale věnuje se už opravdovým albům, nikoliv ojedinělým singlům.

Rockové album v češtině bylo v 60. letech v komunistickém státě podezřelou novinkou. Komunistická strana o ně nestála, ale tehdejší Supraphon či Panton musel trochu přihlížet ke komerčnímu úspěchu rocku a alespoň něco vydat.

Jen krátce po roce 1969 cenzura zase přituhla a některé desky vyšly se zpožděním kapelám, které už ani nehrály, nebo přežily v úplně jiném složení.

Foto: Alan Pajer

Blue Effect

Na kompilaci je zastoupena slavná Želva (Olympic), Zvonky, zvoňte (Prúdy), Šípková Růženka (Rebels), Meditace (Blue Effect) nebo Pták Rosomák (Olympic). Dále ukázky začínajících Matadors, Framus Five, Atlantis, Flamingo, George & Beatovens, Fortuny a Voxu & Pavla Nováka. Beat (Al) Boom vychází společně s nově vydaným Beatline 1967 - 1969.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám