Hlavní obsah

Kulturní projekty s českou účastí loni dostaly z EU 249 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř deseti milióny eur (asi 249 milióny korun) loni podpořily programy Evropské unie zaměřené na kulturu projekty s českou účastí. Je to přibližně o tři milióny eur více než v předchozím roce, celá suma ale nejde do České republiky. Tak je tomu jen v případě programu Kreativní Evropa - Media, kde se loni mezi české žádosti v oblasti filmu rozdělilo přes 2,5 miliónu eur.

Foto: Reuters

Suma od loňska vzrostla.

Článek

Více než sedmi milióny eur pak další program, Kreativní Evropa - Kultura, podpořil několik projektů s českou účastí zaměřených na kulturní a kreativní odvětví. Novinářům to řekli zástupci české kanceláře programu Kreativní Evropa.

Program Kreativní Evropa se v letech 2014 až 2020 podílí na financování projektů v oblasti divadla, výtvarného umění, literatury, filmu, televize, hudby, mezioborového umění, kulturního dědictví i videoher. Je na něj ve zmíněném období vyčleněno 1,462 miliardy eur (nyní asi 37 miliard korun). Na dílčí program Media, určený na podporu kinematografie a audiovizuálního průmyslu, připadá 56 procent, na dílčí program Kultura 31 procent a 13 procent na mezioborovou část.

Úspěšné byly loni podle zástupců české kanceláře především projekty z oblasti filmu – poprvé získali větší podporu producenti než distributoři. Producenti českých filmů čerpali téměř milión eur na podporu celkem 26 snímků. Největší částku, 190 000 eur, dostala společnost Negativ na vznik pěti filmů, mimo jiné snímku Utrpení Gerty Schnirch podle románu Kateřiny Tučkové, životopisného filmu Drtikol nebo snímku Národní třída podle románu Jaroslava Rudiše.

Distributoři dostali celkem 660 000 eur a částkou 200 000 eur byly podpořeny festivaly Febiofest, Jeden svět, Anifilm a festival dokumentů v Jihlavě. Úspěšnost filmových producentů byla loni 40 procent, obvykle to bývá 25 procent; podle české kanceláře je to známka toho, že česká kinematografie je pro program Media stále silnějším partnerem.

Program Kultura podpořil projekty, jichž se účastní 15 českých organizací částkou přes sedm miliónů eur, ale vesměs je do nich zapojeno více partnerů, uvedla Eva Žáková z české kanceláře. Ne všechny peníze tak jdou do ČR, ale dohromady všem partnerům. Česká republika podala ve dvou kategoriích celkem 19 žádostí, podpořena nebyla žádná, ale v roli partnera uspělo třeba Národní divadlo v Praze a Brně, Česká improvizační liga CZ, Divadlo Continuo nebo Divadlo Letí.

Reklama

Výběr článků

Načítám