Hlavní obsah

Rozloučení s hercem Jakubem Zedníčkem provázely slzy i smích

Právo, Vladimír Klepáč, Miroslav Homola
Aktualizováno

Do posledního místa se ve čtvrtek zaplnila činoherní scéna Městského divadla v Brně, kam se přišla rodina, přátelé, členové souboru a příznivci rozloučit s hercem Jakubem Zedníčkem. Zemřel na Nový rok v pouhých sedmadvaceti letech při dopravní nehodě na dálnici D1 nedaleko Brna.

Poslední rozloučení s Jakubem ZedníčkemVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Mimořádně talentovaného umělce, který byl synovcem herce Pavla Zedníčka, znali jeho příznivci nejen z divadelních prken, ale také z různých televizních pořadů nebo z televizní soutěže Kurňa, co to je? Z výsledků vyšetřování kolize vyplývá, že Zedníček měl na dálnici se svým vozem drobnou kolizi. Po ní vystoupil ze svého auta a náhle jej smetl jiný vůz.

„Tvůj odchod je výsledkem krajně nespravedlivé tragédie,“ řekl při jevištním rozloučení se Zedníčkem ředitel divadla Stanislav Moša. U rakve umělce drželi čestnou stráž všichni členové divadelního souboru. Pláč ale přerušoval i smích, a to díky veselým vzpomínkám na společné zážitky, o které se s přítomnými podělil Zedníčkův kolega a kamarád Dušan Vitázek. Připomněl neutuchající humor, kreativitu a především energii svého přítele.

„Byl jako kometa,“ připomněl herec. Hned poté Zedníčkovi kolegové naposledy u rakve zastepovali a sborově zazpívali. Ještě předtím mu zahrála cimbálovka, přičemž na plátně na jevišti se promítaly nejen fotografie herce, ale i úryvky z inscenací, v nichž vystupoval.

Foto: ČTK

Poslední rozloučení s Jakubem Zedníčkem

První dvě řady v divadle obsadila rodina herce, v níž samozřejmě nescházel strýc Pavel, dále nejbližší přátelé mladého herce, a to včetně Boleslava Polívky, s nimž hrál v Králi Learovi. Na závěr, ještě před tím, než spadla opona, mu kolegové z divadla zazpívali píseň Here Comes The Sun od Beatles. Poté, co za ní rakev zmizela, zazněl dlouhý aplaus.

Jakub Zedníček nejednou rozesmál brněnské publikum jako Buddy Walsh v muzikálu Donaha! Při zkoušení muzikálu Chicago potkal svou životní partnerku, hereckou kolegyni Lenku Janíkovou. V Ostrovu pokladů si zahrál Johna Silvera. Cit pro nadsázku a humor prokázal ztvárněním hlavní role v muzikálu Mladý Frankenstein. Měl se objevit také v připravovaném muzikálu brněnského městského divadla, a to v Horečce sobotní noci. Po smutečním rozloučení v divadle se rodina a většina Zedníčkových přátel přesunula na Ústřední hřbitov, kde se bude konat smuteční obřad.

Reklama

Výběr článků

Načítám