Hlavní obsah

RECENZE: Dluh splacený Jakubu Nohovi

Právo, Tomáš S. Polívka

Svébytný hudebník a autor písní Jakub Noha se dočkal podobného velkorysého kompletu nahrávek jako loni Oldřich Janota. Však osudy Janoty a Nohy mají styčné body, koncem 70. let spolu hráli v kapele Pentagram.

Foto: Indies Scope

Obal nového alba.

Článek

Hlavní zásluhou vydavatelského počinu je zmapování „přibližně“ folkové tvorby Jakuba Nohy z 80. let, kdy písničkář neměl šanci vydávat alba. Cenzurou tehdy prošly pouze dvě malé vinylové desky. Naštěstí se dochovaly alespoň amatérské koncertní záznamy a domácí nahrávky. Demonstrují, jak bohatou diskografii by mohl Noha mít ve svobodném prostředí. Zachycují pochopitelně i píseň Štěrbinou ve dveřích, proslavenou později v převzaté verzi Vlasty Redla a AG Fleku, ale především desítky dalších, obtížně dostupných skladeb.

Potěší, jak kvalitní zvuk se podařilo díky remasteringu z dobových živých snímků vykouzlit. Konkrétní, srozumitelný. Včetně nástrojů hudebníků, se kterými Noha spolupracoval, například houslí Jiřího Kohoutka.

Tvorba Jakuba Nohy pochopitelně neustrnula v 80. letech. Box zahrnuje i pozdější nahrávky folkrockového Jakub Noha Bandu. Neopakuje ovšem „posametová“ řadová alba, dává opět přednost raritním záznamům koncertním. S jednou výjimkou. Vydavatelé zařadili do sady vůbec první Nohův oficiální dlouhohrající titul Popelka jde na ples (1991). Původně totiž vyšel pouze na vinylovém LP a je dávno nedostupný.

Probírat se sadou alb je přitom opravdu zábavné. Díky velkému časovému rozpětí vzniku nahrávek od roku 1983 po rok 2009 a s tím souvisejícím žánrovým vývojem i změnami spoluhráčů jde o sbírku mimořádně pestrou. Nejen o dokument několika epoch, ale o doklad nadčasovosti písní Jakuba Nohy.

Jakub Noha: Box

Indies Scope, 8CD

Celkové hodnocení 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám