Hlavní obsah

Osobnosti českého divadla se potkávají ve Viole

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Divadle Viola zní krásné slovo a potkávají se zde osobnosti českého divadla. Za léta jeho existence prošli jevištěm skuteční mistři. Osobně i ve vzpomínkách.

Foto: Aleš Kalenský

Václav Vydra představuje knihu o své matce Daně Medřické.

Článek

To je případ dvou memoárových knih, které z této scény před nedávnem představili jejich tvůrci a které obohatily předvánoční knižní nabídku. Herec Václav Vydra a divadelní publicistka Bohumila Spisarová připravili pro milovníky divadla nápaditý balíček. Obsahuje knihu Vaše Dana Medřická, v níž hercova maminka, vynikající česká herečka, začala psát své paměti. Bohužel je nestačila dopsat, takže o doplnění z pera jejích kolegů a přátel se postarala výše zmíněná dvojice. Kniha vyšla poprvé před dvaceti lety a dnes se vrací na trh doplněná o stejnojmenný stolní kalendář na příští rok, plný dosud nezveřejněných fotografií z rodinného archívu Vydrových, a další milá překvapení. A do třetice souprava obsahuje DVD se záznamem nezapomenutelné inscenace Kočičí hra, v níž herecky září Dana Medřická, Vlasta Fabianová a další herci Národního divadla.

Vlasta Fabianová dala jméno i další knížce vzpomínek, kterou napsala režisérka a herečka Lída Engelová. Pro její název si vypůjčila jeden z výroků své pedagožky a neméně vynikající české herečky, jíž se říkalo Fába. Nazvala ji Sto růží v bidetu. Nejdéle působící režisérka v českém divadle, která má na kontě mnoho krásných inscenací s předními hereckými osobnostmi, v knize prochází divadly a médii, v nichž působila, ať už je to Národní divadlo, Divadlo J. K. Tyla v Plzni, Divadlo Na Zábradlí, Kapesní divadlo, Viola, Český rozhlas, anebo hostováním v zahraničí, kde mimo jiné potkala legendárního anglického režiséra Petera Brooka, s nímž ji spojilo přátelství na celý život. Její vzpomínky patří především těm, které na své cestě potkala a kteří obohatili život nejen jí, ale i publiku. Je to čtení plné cenných úvah o herectví, poutavé a milé pro každého, kdo má divadlo a jeho svět rád.

Křty obou knížek ve Viole se staly příležitostí k setkání hereckých osobností napříč generacemi. A také ke vzpomínání na Danu Medřickou, Vlastu Fabianovou a další herce, jejichž portréty zdobí stěny divadla, kde svým uměním sloužili krásnému slovu a myšlenkám, jež k Viole neodmyslitelně patří.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám