Hlavní obsah

Zrzavého Kalvárie se prodala za rekordních 17,04 miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Velkoformátový obraz Jana Zrzavého Kalvárie v Locronanu II. z roku 1938 se na nedělní aukci pražské Galerie Kodl prodal za 17,04 miliónu korun. Jde o malířův český rekord. Vyvolávací cena byla šest miliónů. Nejdražším Zrzavého dílem prodaném na tuzemských aukcích byl dosud obraz Fantastická krajina, za který loni nový majitel zaplatil 14,4 miliónu.

Foto: galeriekodl.cz

Kalvárie v Locronanu II Jana Zrzavého z roku 1938

Článek

Kalvárie v Locronanu II. je znovuobjevená práce reprezentující závěr autorova takzvaného bretaňského období, jehož prostřednictvím se Zrzavý podle odborníků melancholicky rozloučil s milovaným místem. Na rubu obrazu se zachovaly i vlastnoručně psané instrukce ohledně uchovávání a restaurování díla.

Obraz Zátiší s vázou a kyticí Antonína Procházky se na nedělní aukci prodal za 10,8 miliónu Kč, vyvolávací cena byla osm miliónů. Procházkovým maximem dosaženým v Česku tak zůstává obraz Třešňový květ, který se před dvěma lety prodal za 13,4 miliónu včetně přirážky.

Aukce nabídla přes 250 uměleckých děl

Velkému zájmu se těšil i Pohled na Národní divadlo od Mánesa od Václava Špály, jehož cena se vyšplhala z 4,8 miliónu na 9,6 miliónu korun.

Hranici pěti miliónů překonalo i kubistické Zátiší s dýmkou a sklenicí od Emila Filly, které bylo vydraženo za 6,72 miliónu korun, Slavíčkův obraz Po dešti, jenž se prodal za 7,5 miliónu, a artificiální plátno z pařížské periody Františka Foltýna Kompozice za 8,2 miliónu korun, což je rovněž nový autorský rekord.

Galerie Kodl nabídla na aukci více než 250 uměleckých děl z období od 19. století po současnost.

„Vyvolávací částka 110 miliónů korun byla navýšena takřka na 200 miliónů. Prodalo se 98 procent položek. Jedná se tak o druhou nejúspěšnější aukci v historii. Tou první byla letošní květnová dražba Galerie Kodl,” uvedla za organizátory aukce Terezie Kaslová.

Na začátku aukce se prodávalo deset děl převážně současných umělců pro Centrum Paraple. Výtěžek v celkové výši 1,3 miliónu Kč centrum věnuje na pomoc lidem na vozíku s poškozením míchy.

Galerie Kodl vede aktuálně tuzemský aukční trh s loňským obratem 313 miliónů korun. Na své letošní jarní aukci prodala umění celkem za 250 miliónů, což byla dosud nejúspěšnější dražba umění v ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám