Hlavní obsah

Festival Blues Alive na výbornou

Právo, Illja Kučera ml.

Už prostá skutečnost, že vstupenky na všechny koncerty 22. ročníku festivalu Blues Alive byly řadu týdnů dopředu vyprodány, svědčí o vysoké prestiži této mezinárodní hudební přehlídky. Co do účinkujících, převažovali tentokrát zástupci z kolébky blues, tedy Spojených států.

Foto: Alena Dvořáčková

Jonny Lang vystoupil na festivalu Blues Alive první den.

Článek

Rozhodně se přitom nejednalo o osobnosti druhořadé. Magnetem prvního večera se stal šestatřicetiletý zpívající kytarista Jonny Lang. Jeden z čelných představitelů současné zaoceánské bluesové generace nadchl publikum virtuozitou i šíří stylového záběru. Na druhou stranu jeho dokonalému vystoupení by možná neškodilo více živelnosti a „koncertní špíny“. V tomto ohledu bylo strhující kupříkladu vystoupení předcházející, rovněž americké formace Nick Schnebelen Band.

Čtvrteční vysoká laťka rozhodně neklesla ani v pátek večer. Ať už s formací Slovak Blues Band, britskou bluesovou královnou Bex Marshallovou nebo sympatickým kytaristou Zakem Harmonem. Prvním z absolutních vrcholů bylo ovšem strhující vystoupení pianisty a hráče na varhany Hammond Johna Medeskiho s kapelou Mad Skillet.

Vynikající a nespoutaný Medeski pak asistoval i druhému vrcholu večera. Zpočátku nemastné neslané vystoupení tří předních amerických hráčů na foukací harmoniky pod názvem The Blues Harp Explosion se v závěru zvrhlo ve skutečně explozivní jam session, na které se nakonec podíleli takřka všichni přítomní a které ten večer posunulo plánovaný konec akce o dobrou hodinu.

Sobotní odpolední koncert byl tentokrát věnován rodinným formacím. V první z nich představila Petra Börnerová nejmladšího hudebníka festivalu, svého osmiletého syna Tomáše za bicí soupravou. Family Band Jana Martinka pak přichystal šťavnatou porci krevnatého bluesrocku. Do třetice dal rodinný klan Mišíků nahlédnout, jak že to vypadá na neorganizovaných rodinných večírcích (tedy za předpokladu, že se zastaví i členové kapely Etc…). Současně byla pokřtěna i knížka Ondřeje Bezra s Vladimírem Mišíkem Byl jsem dobrej.

Koho přednostně připomenout z nabitého večerního programu? Příjemně roztančenou mladou slovenskou partu Mississippi Mixtape nebo polské Cheap Tabacco, v Šumperku oblíbené nejen díky půvabné zpěvačce Natalii Kwiatkowské, renomovaného kytaristu Hugo Race, který se zvukovým mágem Michelangelem Russoem přetavil písně Johna Lee Hookera do magické psychedelie? Nebo pětici newyorských děvčat s vtipným názvem Jane Lee Hoker, která svým hard rockem bezmála rozbořila šumperský kulturák?

K dřevnímu blues se pak vrátil Eric Bibb s akustikou a výtečným švédským sólovým kytaristou po boku, aby následně celý festival uzavřel šťavnatým rock’n’rollem Mr. Sipp (mimochodem, za jeho záda pohotově zasedl za bicí soupravu bubeník jesenických Priessnitz Zdeněk Jurčík a se ctí nahradil Sippova nepřítomného spoluhráče).

Dvaadvacátý ročník Blues Alive prostě neměl slabé místo a obstál na výbornou.

Blues Alive
DK Šumperk, 16. – 18. listopadu

Celkové hodnocení: 95%

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám