Hlavní obsah

Ukrajina. Festival nabídne zakázané filmy i humor postsovětské doby

Novinky, Stanislav Dvořák

Nejnovější ukrajinské filmy i klasiku ze zlatého fondu nabídne zbrusu nový festival Týden ukrajinského filmu od 27. listopadu do 1. prosince v pražských kinech Atlas a Ponrepo.

Foto: Smart Communication

Z dramatu Střemhlav

Článek

Zájem o Ukrajinu i v ČR vzrostl po napadení jejího území ruskými vojáky. Filmy se věnují nejen tragické současnosti, ale i složité historii, sovětské éře a zmatkům porevolučních let.

Týden ukrajinského filmu začne v pondělí 27. listopadu v Kině Atlas dramatem Střemhlav režisérky Maryny Stepanské. Novinka sleduje křehký vztah dvou mladých lidí, kteří se snaží řešit nelehký každodenní život na Ukrajině. Anton, který se léčil ze závislosti, přijíždí na venkov a setká se s Káťou, zmatenou dívkou, jež má brzy odjet se svým novým přítelem, novinářem ze západu. Jenže začne váhat.

Příbuzní je název dokumentu z roku 2016. Vitalij Manskyj se po letech prožitých v Moskvě vrací jako ruský občan na Ukrajinu, aby zaznamenal změny, které v této zemi proběhly po Majdanu. Film se objevil na 51. MFF v Karlových Varech i na TIFF v kanadském Torontu a dostal hlavní cenu na rakouském festivalu Crossing Europe v Linzi.

Divocí holubi

Hořký humor z postsovětské doby přináší Divocí holubi Arkadije Nepytaljuka o osamělých lidech, kteří po revoluci nevědí, co se sebou. Film dostal speciální cenu poroty na Mezinárodním filmovém festivalu v Oděse.

„Jako příklad vydařené koprodukce bude uveden ukrajinsko-rakouský film Leden – březen režiséra Jurije Rečynského. Příběh o lásce, nemoci, velkém zapomnění a smrti, která někde čeká, měl premiéru v lednu 2017 na Mezinárodním filmovém festivalu v Rotterdamu a na rakouském filmovém festivalu Diagonale 2017 dostal cenu za nejlepší kameru,“ připomněla za pořadatele Silvie Marková.

Filmy budou uvedeny v původním znění s českými titulky. Detaily na stránkách www.ukrajinafilmfest.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám