Hlavní obsah

Francouzskou Goncourtovu cenu letos získal Eric Vuillard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprestižnější literární ocenění frankofonního světa Goncourtovu cenu letos získal francouzský spisovatel a filmový režisér Eric Vuillard za knihu L'ordre du jour (Na pořadu jednání). Rozhodnutí poroty oznámil její předseda Bernard Pivot.

Foto: Profimedia.cz

Eric Vuillard

Článek

L'ordre du jour 49letého autora je strhující líčení nástupu Adolfa Hitlera k moci, anšlusu Rakouska a podpory, kterou nacistické válečné mašinérii poskytl německý průmysl. Román se soustředí na tajnou schůzku měsíc před volbami v roce 1933, které se vedle Hitlera a Hermana Göringa zúčastnilo 24 šéfů velkých německých podniků a bank.

Vuillard zvítězil až ve třetím kole hlasování, kdy se pro něj vyslovilo šest členů poroty, zatímco čtyři dali hlasy románu Bakhita, jehož autorkou je Véronique Olmiová. Zbylými dvěma autory, kteří se dostali do finále, byli Alice Zeniterová s knihou L'art de perdre (Umění prohrávat) a Yannick Haenel s dílem Tiens ferme ta couronne.

Goncourtova cena se uděluje od roku 1903 a nese jméno dvou spisovatelů konce 19. století, bratrů Edmonda a Julese Goncourtových. Desetičlenná porota také rozhodovala o udělení tradiční Renaudotovy ceny. Tu letos přiřkla Olivierovi Guezovi za historický román La disparition de Josef Mengele (Zmizení Josefa Mengeleho).

Renaudotova cena vznikla v roce 1926 a získala jméno po lékaři Théophrastu Renaudotovi ze 17. století, který je pokládán za otce francouzské žurnalistiky. Obě ceny nejsou spojeny s vysokými odměnami, ale především Goncourtova cena svým laureátům zajišťuje věhlas a dobrý prodej jejich děl.

Reklama

Výběr článků

Načítám