Hlavní obsah

Ondřej Trojan dotočil Tomana

Právo, míš

Sedm let po Občanském průkazu a čtrnáct let po Želarech nominovaných na Oscara dotočil Ondřej Trojan svůj nový film Toman s Jiřím Macháčkem v titulní roli.

Foto: THA

Táňa Pauhofová a Jiří Macháček.

Článek

Děj se odehrává v letech 1945–48, kdy se v boji o moc mezi demokraty a Moskvou řízenými komunisty formovalo Československo na dalších čtyřicet let. Jednou z významných postav té doby byl šéf zahraniční rozvědky Zdeněk Toman.

„Je pozoruhodné a smutné, jak se historické paralely neustále opakují. Ještě strašidelnější ovšem je, že si z nich neumíme vzít žádná ponaučení. Stačí se podívat na nedávné volby. Nenažranost a sebestřednost lidem zatemňuje mozky. Jako ovcím, které se dají koupit za kus chleba,“ vysvětluje režisér a současně producent filmu Trojan, proč opět sáhl po tématu z našich nedávných dějin.

Jiří Macháček, který během nabitých 38 natáčecích dní prakticky „neslezl z placu“, má podle vlastních slov za sebou nejnáročnější natáčení své kariéry. V hlavní roli Zdeňka Tomana vyšplhá díky bezskrupulózní povaze dobového veksláka, valutovým kontaktům získaným za války v Londýně a po válce využívaným k hromadění prostředků na podporu KSČ, z pozice řadového úředníka až na post vedoucího zahraniční rozvědky.

Vedle filmu vznikne i dvoudílná verze pro Českou televizi. Premiéra, původně plánovaná na jaro, bude vzhledem k náročné postprodukci pravděpodobně posunuta na konec léta 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám