Hlavní obsah

Spolek ocenil Tomáše Ortela. Podle soudu neoprávněně užil jméno Karla Kryla

Právo, Jan Švábek
Plzeň
Aktualizováno

Ocenění kontroverzního písničkáře Tomáše Ortela v pátek odpoledne řešil plzeňský soud. Ten rozhodl, že spolek Lidé lidem neoprávněně užil jméno Karla Kryla, když letos udělil cenu Tomáši Ortelovi, v jejímž názvu užil právě Krylovo jméno.

Vdova po Karlu Krylovi se soudí, nelíbí se jí ocenění Tomáše OrtelaVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Případů, ve kterých bylo Krylovo jméno zneužito, už bylo několik. Zatímco v minulosti se vše vyřešilo předžalobní výzvou, tentokrát se spor dostal až k soudu.

Spolek zažalovala vdova po písničkáři Marie Magdalena Kryl. K soudu nedorazila, ale prostřednictvím svého advokáta Tomáše Bejčka vzkázala, že spolek neoprávněně zasáhl do osobnosti a jména jejího manžela. Zneužil jeho jméno a osobnost a zneuctil jeho památku, vážnost, čest a důstojnost.

Vadila politická agitace

„Nelíbí se jí, že jméno jejího manžela je využíváno k politické agitaci. To je základní sdělení, které se paní Kryl snaží sdělit,“ uvedl Bejček. Zároveň upozornil na kontroverznost Tomáše Ortela. „Byl účasten ve skupině Konflikt 88, která je vyloženě neonacistická,“ uvedl Bejček. Soudkyně Veronika Burianová potvrdila, že spolek jméno Karla Kryla i jeho podobu skutečně užil neoprávněně. Na svém webu nyní musí zveřejnit omluvu.

„Duchovní odkaz Karla Kryla může vyjadřovat každý, nicméně jméno a podobu Karla Kryla může používat jen ten, kdo dostane předchozí souhlas jeho pozůstalých. Pro soud nebylo vůbec podstatné, jakou osobností je Tomáš Ortel,“ řekla soudkyně.

Šéf spolku Lidé lidem Oldřich Lukáš odmítl, že by tvorba Tomáše Ortela byla xenofobní a rasistická. „Přesný opak je pravdou,“ je přesvědčen Lukáš. Proti rozsudku se na místě odvolal. Verdikt okresního soudu tak zatím není pravomocný.

Spolek cenu sám vytvořil

Spolek, který cenu sám vytvořil, ji pojmenoval jako Zlatou cenu odkazu Karla Kryla. Lukáš u soudu přiznal, že o souhlas s užitím Krylova jména jeho vdovu nežádal. Cenu předal letos v květnu na pražské Letné, kde se konal také Ortelův koncert. Na ceně je vyobrazen Karel Kryl s kytarou a Pražský hrad.

Podle Bejčka se spolek skrz jméno Karla Kryla snažil zmedializovat. Lukáš tvrzení odmítl. „Kdybychom na tom chtěli vydělat, pozvali bychom všechna média. Nikoho jsme ale nepozvali. Karla Kryla jsme nechtěli dehonestovat, ale spíše ho posadit na piedestal slávy. Paní Krylová prostřednictvím svého advokáta pošlapává odkaz Karla Kryla,“ řekl šéf Spolku.

To odmítl advokát Krylové. „Svého manžela znala určitě lépe než žalovaný a lidé z jeho okolí, kteří Karla Kryla možná nikdy v životě ani neviděli,“ reagoval Bejček.

Spolek Lidé lidem na svém webu píše, že Ortela ocenil za mimořádné zásluhy na uměleckém i lidském poli nebo za ochranu národů, hodnot, spravedlnosti a demokracie.

Pochybný web?

Krylová však v žalobě upozorňuje, že web šíří konspirační teorie a negativně se vymezuje vůči uprchlíkům, homosexuálům, České televizi a justiční mafii. To členové spolku odmítají.

„Spolek říká pravdu a varuje před džihádistickou invazí, před devastací tradiční rodiny, pošlapáváním generacemi prověřených hodnot, před justiční mafií,“ stojí na webu.

Reklama

Výběr článků

Načítám