Hlavní obsah

Operní legenda Plácido Domingo v Praze: Dostal do rukou originál partitury opery Don Giovanni z roku 1787

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Žijící světová legenda operního světa Plácido Domingo bude už 27. a 29. října dirigovat ve Stavovském divadle slavnostní představení opery Don Giovanni, které se koná při příležitosti 230. výročí, kdy měla tato opera v Praze svou premiéru. Při té příležitosti měl maestro možnost si na tiskové konferenci prohlédnout originál partitury opery z roku 1787, kterou Wolfgang Amadeus Mozart sám napsal. Dokument má nevyčíslitelnou hodnotu.

Operní legenda Plácido Domingo v Praze: Dostal do rukou originál partitury opery Don Giovanni z roku 1787Video: Novinky

 
Článek

„Byl to úžasný moment mít v rukou partituru, kterou držel v rukách Mozart,“ uvedl Domingo. Partitura bude vystavena do neděle ve Stavovském divadle. Vzácnou památku, ve které se dokonce dochovaly i Mozartovy rukopisné poznámky, zapůjčila Pražská konzervatoř, v jejímž archivu se nachází. Mistr se nakonec podepsal do pamětní knihy, nikoliv na partituru, jak bylo myslně uvedeno.

Domingo dokonce zažertoval a předstíral, že s partiturou odchází. Na představení se neuvěřitelně těší. Své pocity popsal slovy, že se sen konečně stává skutečností. „Když vstoupíte do Stavovského divadla a nasajete jeho atmosféru, je to velice emocionální zážitek,“ svěřil se operní pěvec s tím, že pražský orchestr už má představení v krvi, je s Mozartem spjatý.

Z odvedené práce má radost. „Když jsme se tu v lednu sešli poprvé, zbývalo na inscenaci ještě hodně práce. Nyní ale nastává ten dlouho očekávaný okamžik, kdy výsledek našeho mnohaletého úsilí konečně představíme veřejnosti, a budeme tak moci společně oslavit toto jedinečné operní výročí. Jsem velmi šťasten, že tomu tak bude právě v Praze, navíc na místě, kde premiéru dirigoval sám její autor,“ svěřil se Plácido Domingo a dodal, že by bylo úžasné toto opakovat každý rok.

Inscenaci zaznamená i Česká televize. Režie se ujme Brian Large, který proslul přenosy operních inscenací Metropolitní opery v New Yorku či opery ve Vídni a který nedávno získal Medaili Nadace Bohuslava Martinů.

Česká televize také produkuje dokument režiséra Martina Kubaly, který vzniká ve spolupráci s tvůrčí skupinou Vítězslava Sýkory. Film se zaměří jak na pobyt této legendy operního nebe v Praze, tak i na význam projektu. Tomu se také Plácido Domingo ve volném čase v Praze věnuje. Přesto si najde prý i čas na relax. „Chci s manželkou zajít do Národního divadla na Prodanou nevěstu,“ svěřil se.

Domingo dnes také uvedl, že by se do Prahy rád v budoucnu vrátil jako operní pěvec. „Už ale ne jako tenor, ale jako barytonista, s tenorem jsem skončil před osmi lety,“ upozornil.

Projekt Plácido Domingo v Praze, který pořádá soukromý subjekt Domingo-Mozart-Prague s Národním divadlem, podpořilo finančně ministerstvo kultury, a to i přes negativní stanovisko komise odborníků, která žádosti o dotace na klasickou hudbu hodnotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám