Hlavní obsah

V Brně startuje jazzový svátek Moravia Music Fest

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno se obléklo do jazzového hávu. Vystoupením českého saxofonisty Ondřeje Štveráčka, který hraje za doprovodu amerického hráče na bicí Geneho Jacksona, slovenského klavíristy Klaudia Kováče a českého kontrabasisty Tomáše Baroše, v pondělí 16. října začíná ve městě pod Špilberkem 10. ročník mezinárodního jazzového festivalu Moravia Music Fest. Jubilejní svátek milovníků kvalitní muziky letos nabízí bez nadsázky posluchačské lahůdky.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Brno nyní patří jazzu a na mnoha místech města je to znát.

Článek

Maceo Parker, Ernie Watts, The Puppini Sisters, Vojtěch Dyk & B-Side Band či Roman Dragoun v novém – to jsou některá jména, která zazní v programu festivalu. Vedle těžko dostupných, a tedy i vzácných světových hvězd se divákům představí i unikátní projekty realizované přímo na přání festivalu.

„Myslíme si, že program je kvalitní celý, ovšem ty největší pecky čekají návštěvníky především v listopadu a prosinci. Festival má velice silnou mezinárodní účast. Bude zde například vynikající kytarista Libor Šmoldas, který vystoupí spolu s Adamem Nussbaummem z USA, jenž hraje na bicí, a kontrabasistou Jayem Andersonem rovněž z USA. Ve svém newyorském triu přitom Šmoldas představuje společně s rytmikou absolutní světovou jazzovou špičku. K očekávaným patří i vystoupení Vojty Dyka a B-Side Bandu s věhlasnými The Puppini Sisters z Velké Británie či vystoupení Trialog III s podtitulem profesoři jazzu,” sdělil za pořadatele Josef Buchrta. Dodal ještě, že Trialog III je vynikající česká skupina moderního jazzu, a přestože je mezi nimi věkový rozdíl více než 30 let, tvoří naprosto kompaktní ansámbl, který je schopen hrát všechny styly jazzové hudby.

K největším tahákům festivalu patří též vystoupení geniálního saxofonisty Macea Parkera, který v ČR nebyl už šest let a proslýchá se, že je to zřejmě poslední evropské turné, které americký hráč podniká. „Vyznavači jazzu přitom dobře vědí, že zase přichází s novou muzikou, kdy se jeho u nás naposledy prezentovaný funky styl opět posunul dopředu. V brněnském Sono Centru bude ke slyšení také nový projekt pro B-Side Band a sbor,“ doplnil Buchta.

Koncerty, kterých je celkem jedenáct, budou probíhat na brněnských scénách v klubu Metro Music Bar, v Sono Centru a ve znovuotevřeném hudebním klubu Livingstone. Akce, která patří v žánru jazzu k největším v zemi, končí 19. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám