Hlavní obsah

Festival Protimluv v Ostravě přivítá na 20 literárních hostů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravě bude v říjnu opět Mezinárodní literární festival ProtimluvFest. Přehlídka letos přivítá na 20 literárních hostů z pěti zemí Evropy. Od 18. do 20. října uvede kromě autorských čtení, performancí a koncertů taky scénické čtení v podání souboru Národního divadla v Praze, informoval pořadatel akce a vydavatel časopisu Protimluv Jiří Macháček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Festivalu se zúčastní také herec Saša Rašilov.

Článek

„Festival zahájí v Centru Pant večer věnovaný připomínce 1. evropského transportu Židů v Evropě, který byl nacisty uskutečněn právě z Ostravy 18. října 1939 do polského Niska nad Sanem,” řekl. Dodal, že při této příležitosti vystoupí Lidia Ostalowská, polská reportérka zabývající se tématem holokaustu a romskou otázkou. Vystoupí i izraelský prozaik Jariv Sapir se svou knihou příběhů z kibucu a slovenský režisér a prozaik Jaro Rihák.

„Ten bude číst z prózy Pentcho. Príbeh parníka, jež vypráví skutečný příběh židovských uprchlíků z doby 2. světové války, kteří se chtěli přeplavit po Dunaji na říčním parníku až do Palestiny,” řekl.

Na ProtimluvFestu budou dále čeští, maďarští a polští básníci, mezi pozvanými českými hosty jsou třeba Jaromír Typlt, Marek Pražák, Simona Martínková Racková, Adam Borzič, ze zahraničních zavítá na přehlídku maďarský básník a performer Gábor G. Gyukics, žijící střídavě v Budapešti a v New Yorku. Autor bude číst ve čtvrtek 19. října v Domě umění v Ostravě a později pak v klubu Parník.

Herci Národního divadla v Praze Pavla Beretová, Jana Janěková ml., Martina Preissová, David Prachař a Saša Rašilov zahrají v pátek v závěrečný den festivalu představení nazvané Žasnout a mlčet ve Staré Aréně v Ostravě. Scénické čtení je věnováno významnému českému překladateli, básníkovi a prozaikovi Vladimíru Mikešovi, který osobně zavítá do Ostravy při příležitosti uvedení svého románu Čtveročas.

Reklama

Výběr článků

Načítám