Hlavní obsah

V 95 letech zemřela tanečnice a pedagožka Věra Ždichyncová

Ve věku 95 let zemřela 18. září tanečnice, pedagožka, baletní mistryně a někdejší sólistka baletu Národního divadla. O skonu umělkyně, která získala Thálii za celoživotní taneční mistrovství, informoval mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Věra Ždichyncová na snímku (vlevo) z roku 2011, kdy obdržela Thálii.

Článek

Věra Ždichyncová se narodila 17. února 1922. Tanec byl jejím zájmem již od dětství. Navštěvovala taneční školu Ely Březinové, později přestoupila do školy klasického tance Heleny Štěpánkové. Studovala na pražské Taneční konzervatoři a na Taneční katedře Divadelní fakulty Akademie múzických umění. V 17 letech nastoupila do angažmá v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě jako sólistka baletu.

Na ostravském jevišti působila v letech 1939 až 1942 a tam se také znovu vrátila v letech 1946 až 1948 jako sólistka.

Od 1. srpna 1948 se stala členkou baletu Národního divadla v Praze. Ztvárnila řadu sólových rolí, například Mášenku v Louskáčkovi, Zlatovlásku v baletu Z pohádky do pohádky nebo Svanildu v Coppélii. Vynikala však především jako představitelka charakterních a výrazových rolí, tančila Macechu v Popelce, Vosu v Šípkové Růžence/Spící krasavici, Chůvu v Romeovi a Julii nebo Kněžnu v Labutím jezeře.

Aktivní taneční dráhu ukončila v roce 1959 a poté působila jako pedagožka, baletní mistryně i asistentka choreografie v Národním divadle. Vyučovala až do roku 1987 na Taneční katedře HAMU. Patřila spolu s Naďou Sobotkovou a Olgou Páskovou k zakládajícím pedagožkám Baletní přípravky Národního divadla v roce 1953, kde působila do roku 1963.

Reklama

Výběr článků

Načítám