Hlavní obsah

Barenboimův světový Smetana je zážitkem

Právo, Vladimír Říha

Úterní večer v pražském kině Lucerna a souběžně i na obrazovkách ČT Art lze nazvat velkou poctou dirigentovi Danielu Barenboimovi a jeho podání Smetanovy Mé vlasti.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Dirigent Daniel Barenboim (vlevo) a režisér Martin Suchánek při přípitku před premiérou dokumentárního filmu Barenboim/Smetana/Má vlast

Článek

Světová premiéra dokumentu režiséra Martina Suchánka Barenboim/Smetana/Má vlast, natočeného v koprodukci ČT a festivalu Pražské jaro, zachytila okolnosti dirigentova nastudování Smetanova cyklu s orchestry ve Vídni a Berlíně včetně koncertu v Praze, kdy s Vídeňskou filharmonií zahájil letošní festival Pražské jaro.

Za účasti Barenboima se konala i premiéra. Ve filmu i v diskusi před promítáním vyjádřil úctu k Smetanovu cyklu a k dirigentu Rafaelu Kubelíkovi, jenž byl jeho dlouholetým vzorem.

„Má vlast je výpovědí o národu a já neznám žádný jiný národ, o němž existuje taková výpověď,“ říká Barenboim.

Režisér Martin Suchánek natáčel během zkoušek s Vídeňskou filharmonií a s Staatskapelle Berlín a ve filmu představil mnoho zajímavých i vtipných detailů. Záběry z nadšených mezinárodních ohlasů na koncerty s tímto dílem v dalších evropských městech pak ve filmu hovoří za vše.

Vzniklo úctyhodné dílo, jež ve 46 minutách přibližuje dirigentovu práci i Smetanův cyklus, který se v cizině jako celek uvádí zřídka. Letos bude snímek uveden na festivalu Zlatá Praha a pak byl měl nastoupit cestu mezinárodními festivaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám