Hlavní obsah

Zemřel herec Vladimír Brabec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 83 let zemřel herec Vladimír Brabec. Oznámila to v pátek večer jeho vnučka Léna Brauner. Brabce proslavila nejvíce seriálová postava majora Zemana, představil se ale i v mnoha dalších rolích ve filmu, na divadle i v dabingu.

Záběr ze seriálu 30 případů majora Zemana

 
Článek

„Večer ukončil svou životní pouť Vladimír Brabec. Vzpomeňte si na společně prožité chvíle. Popřejte svobodu a mír jeho duši,“ citoval server deníku Blesk oznámení Brabcovy vnučky na sociální síti Instagram.

Brabec zemřel v podvečer v sanatoriu Na Pleši. „Zemřel stářím v rodinném kruhu,” uvedla vnučka pro ČTK.

Brabce poslední dobou trápily zdravotní potíže, v roce 2015 prodělal srdeční příhodu a byl nějaký čas v komatu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Brabec v listopadu 2015 při rozhovoru pro Magazín deníku Právo.

Brabec se narodil 15. května 1934 v Praze a od dětství tíhnul k divadlu. Absolvoval DAMU a po krátkém angažná v Mostě nastoupil v roce 1959 do Národního divadla v Praze. Tam ho v roce 1975 přímo při představení Cyrana z Bergeracu postihl první infarkt. Po zotavení se vrátil a vydržel až do roku 1994, kdy odešel po neshodách s vedením. Od té doby neměl stálé angažmá, často ale hostoval například v Hudebním divadle Karlín.

Desítky rolí zastínila jediná

Nejvíce se ale Brabec proslavil rolí policisty Jana Zemana v propagandistickém komunistickém seriálu 30 případů majora Zemana, který mu nicméně zajistil popularitu. Přes svou účast v normalizačním díle ale na rozdíl jiných kolegů nikdy nevstoupil do KSČ.

Plavba s Majorem ZemanemVideo: Novinky

„Prvních deset dílů byly obyčejné detektivky, pak teprve následovaly ty další a já přestal být Vladimírem Brabcem. Režiséři mě neobsazovali a nechtěli vyndat z toho zemanovského šuplíku. Na začátku jsme netušili, do čeho jdeme - a pak z toho nešlo utéct,” komentoval Brabec své účinkování v seriálu před lety ve své televizní 13. komnatě.

Kvalitní herecké výkony přitom podával hlavně na divadle a také v řadě televizních inscenací nebo například v seriálu My všichni školou povinní.

Výrazně se zapsal také jako jeden z nejlepších českých dabérů. Za celoživotní mistrovství v dabingu obdržel Cenu Františka Filipovského. V komedii Někdo to rád horké daboval Jacka Lemmona, svůj hlas propůjčil také Seanu Connerymu, Maxi von Sydowovi nebo Harrymu Morganovi coby plukovníku Potterovi v seriálu M*A*S*H.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám