Hlavní obsah

Festival Divadlo se zastane Serebrennikova

Právo, rh

Organizátoři 25. mezinárodního festivalu Divadlo, který se uskutreční od 13. do 21. září v Plzni, se rozhodli připojit k protestům proti zatčení ruského režiséra Kirila Serebrennikova, jehož ruské úřady podezírají ze zpronevěry financí ze státní dotace ve výši 22 miliónů korun.

Foto: Berenike Gal

Festival Divadlo v Plzni uvede i Zločin a trest.

Článek

„Serebrennikov je jedna z nejvýznamnějších postav evropského divadla. Jeho inscenace jsme měli možnost několikrát vidět i na našem festivalu. Je natolik úspěšný, že nemá zapotřebí přiživovat se podvodně na ruském divadle,“ řekl ředitel festivalu Jan Burian s tím, že petice na Serebrennikovu podporu bude umístěna na webových stránkách festivalu a posléze bude předána velvyslanci Ruské federace u nás a české vládě.

Jubilejní ročník festivalu uvede na padesát inscenací devětadvaceti souborů. Kromě předních domácích inscenací posledních dvou let přiveze osm zahraničních produkcí z Polska, Maďarska, Rumunska, Belgie, Itálie a ze Slovenska.

„Jsou to dramatizace a původní texty, jejichž tématem je reflexe minulosti,“ řekla dramaturgyně festivalu Dora Viceníková.

Budapešťský soubor Vígzsínház uvede v Plzni inscenaci Zločinu a trestu českého režiséra Michala Dočekala, další maďarské divadlo Katona József Színház předvede Gogolovy Bláznovy zápisky, krakovský Teatr Laźnia Nowa inscenaci Vše o mé matce volně inspirovanou Almodóvarovým filmem, maďarskojazyčný rumunský soubor Národního divadla Tărgu-Mures přispěje k tématu vztahu syna k matce dramatizací románu Attily Bartise Klid.

Řada domácích i zahraničních inscenací přinese doprovodný program, který se odehraje i v plzeňských ulicích, včetně italské open-air klauniády Otto il Bassotto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám