Hlavní obsah

Letní Letná: pohádky, smutní klauni a lana

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po čtrnácté na konci srpna zaplnily pražskou Letenskou pláň stany mezinárodních produkcí nového cirkusu. Záleží jen na divácích, co si z pestré programové nabídky vyberou.

Foto: František Ortmann

Collectif Malunés přivezl na Letní Letnou osobitou pohádkovou show.

Článek

Francouzsko-belgický soubor Collectif Malunés je v Praze poprvé. Jeho představení Forever, happily… (Šťastně až navěky…) staví na známých pohádkových postavách a příbězích, jež obrací na ruby. Sněhurka otrávená jablíčkem spořádaně spí na prkně, než ji princové pohodí stranou a na prkně předvedou perfektní skákačský výstup, vlk je šikanovaný Karkulkou a z babiček se vyklubou sexy bytosti.

Pohrávání s pohádkovými motivy je spojeno s vysoce kvalitní akrobacií. Někdy spojení trochu pokulhává, třeba malá mořská víla s nafukovacím bazénkem příběhem jen prošumí. Zato rej nevěst v pánském provedení nebo všichni ti uštvaní princové i vlk jsou neodolatelní. Členové souboru jsou také výborní muzikanti a hudba je neoddělitelnou součástí této fantaskní a ironické pohádkové show.

Foto: Matthieu Hagene

Jean-Paul Lefeuvre v jedné ze svých akrobaticko-hereckých kreací.

Po několika letech se na Letní Letnou vrací duo Atelier Lefeuvre & André, jež pražské diváky zaujalo již v minulosti. Letos nabízí dvě samostatná představení. Didier André se v Chez Moi Circus mění v zestárlého žongléra, který si v těsném karavanu znovu a zas pouští záznam svého někdejšího čísla a sám sobě posílá dopisy s nadějí na návrat jeho bývalé partnerky.

Dlouhé dny si krátí hravými žonglérsko-kouzelnickými triky. Z jeho vystoupení na diváky dýchne smutek, nostalgie i trocha škodolibosti, uplatňované zvláště vůči partnerovi mimo scénu, který mu dělá technické zázemí i utajeného kolegu. Není to ale představení pro děti, které bohužel odvádějí vyznění produkce poněkud jiným, zjednodušeným směrem.

Jean-Paul Lefeuvre v představení Ni Omnibus nadchne perfektní minimalistickou akrobacií, provazochodectvím, žonglováním, ale především svým kouzlem věčně naivního kluka udiveně zasahovaného předměty, s nimiž je mu dáno se popasovat. Jeho akrobatické mistrovství se pojí se stejně přesvědčivým hereckým výkonem. Oba akrobaté přivezli na Letní Letnou osobitou podobu nového cirkusu, kde akrobacie je ve službách příběhu, postav i situace a přináší kromě pobavení i existenciální téma osamění a něhu.

Novou produkci Hrdinky představilo v úterý duo TeTy – Pavla Rožníčková a Katka Klusáková. Jejich akrobacie na zavěšených lanech je zarámována postavami dvou starých paní, jež se scházejí na lavičce v parku, ale spojení tématu stáří s vlastní produkcí je spíše mechanické, než aby, tak jako u obou francouzských akrobatů, prolínalo celým děním a vytvářelo sugestivní představení nového cirkusu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám