Hlavní obsah

Je to objev, chválí sedmiletého herce Zdeněk Svěrák

Novinky, Stanislav Dvořák

Objev, který si Zdeněk Svěrák nemůže vynachválit. To je dětský herec Alois Grec, hlavní představitel filmu Po strništi bos, který právě vstoupil do kin.

Film o filmu Po strništi bos 2.částVideo: Bioscop

 
Článek

„Hraje civilně a mám ho rád,“ říká Svěrák o chlapečkovi ve filmu o filmu. „On mě vrací do toho krásného dětství, kde poznáváme svět.“

Dětský svět je skutečně podstatou celého filmu, který natočil Jan Svěrák. Vzpomínkový snímek doprovází typický svěrákovský humor, i když o komedii se úplně mluvit nedá.

Foto: Bioscop

Alois Grec jako malý Eda

Alois Grec se jako malý Eda musí odstěhovat z Prahy na vesnici, kde žije pospolu s tetou, dědečkem či moudrým panem učitelem. Postupně objevuje kamarádství i zradu, přírodu a zvířata, život i smrt.

Chlapeček se projevil jako skutečný herecký talent, je roztomilý a současně  věrohodný, přirozený, nepřeslazený. Vedle něj si zahráli Ondřej Vetchý (tatínek), Tereza Voříšková (maminka), Jan Tříska (děda), Viera Pavlíková (babička), Oldřich Kaiser (Vlk), Zuzana Stivínová (Vlkova žena), Hynek Čermák (strejda), Petra Špalková (teta) a Zdeněk Svěrák (ředitel školy).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám