Hlavní obsah

Dan Svátek natočí Úsměvy smutných mužů

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle úspěšné knihy Josefa Formánka Úsměvy smutných mužů s podtitulem Zápisky z léčebny natočí scenárista a režisér Dan Svátek stejnojmenný film s Davidem Švehlíkem a Jaroslavem Duškem v hlavních rolích.

Foto: Viktorie Lörinzová

David Švehlík, Dan Svátek a Jaroslav Dušek do toho jdou spolu.

Článek

„Ústředním tématem filmu je závislost na alkoholu, ale neméně důležitým je i sport, konkrétně běh, který dává našemu hrdinovi v podání Davida Švehlíka naději na návrat,“ řekl Svátek na tiskové konferenci.

Tomáš Mahel z Prague International Marathon Právu potvrdil, že i běh je svého druhu závislost. „Běhají tisíce lidí a často jsou jejich příběhy až neuvěřitelné. Ano, i běh je závislost, a i když říkáme, že je zdravá, ani se sportem není dobré to příliš přehánět,“ řekl s úsměvem.

Film sleduje čtveřici mužů, kteří se dostali kvůli závislosti na alkoholu až na samé dno, a herci i tvůrci se na natáčení připravovali ve skutečné léčebně Petrohrad.

„Byli jsme tam na jakémsi soustředění, přičemž klienti nevěděli, že my klienti nejsme, několik dnů jsme s nimi chodili na rozcvičky a terapie,“ zavzpomínal Jaroslav Dušek. „Je tam sto padesát lidí a každý ten osud je zajímavý. Vypracovávali jsme si podle nich životopisy, učili jsme se zpaměti některé z těch osudů, abychom je pak mohli věrohodně hrát. A pokud jde o alkohol, někdy v životě jsem pil a jindy zase nepil, takže i v tomto směru přípravu mám, zrovna včera jsem se na tuto stinnou stránku role připravoval na ochutnávce vín.“

„Pro mě byly v přípravě dva podstatné momenty,“ řekl David Švehlík. „Zaprvé setkání s Josefem Formánkem, to byl silný zážitek a důležitý moment pro ztvárnění role, a další velmi silný zážitek byla návštěva léčebny v Petrohradě. Ale jinak se připravuji především na třítýdenní maratón natáčení tím, že se pokouším odpočívat.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám