Hlavní obsah

Zemřela první stálá televizní hlasatelka Jarmila Šusterová

Praha

Ve věku 85 let v pondělí zemřela Jarmila Šusterová Horčičková, která byla první stálou programovou hlasatelkou Československé televize. Jménem rodiny to oznámil její zeť Jan Vedral.

Foto: Jan Tachezy, ČTK

Jarmila Šusterová jako televizní hlasatelka v roce 1960.

Článek

V tehdejší Československé televizi působila Jarmila Šusterová od jejích začátků, programy uváděla v letech 1956 až 1971. „Za normalizace jí byl zakázán vstup na obrazovku, televizi přesto zůstala věrná jako administrativní pracovnice až do odchodu do důchodu v 80. letech. Do vysílání se po roce 1989 vracela už jen příležitostně,” uvedl Vedral.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

První stálá televizní hlasatelka Jarmila Šusterová (vlevo) na setkání pamětníků počátků televizního vysílání, které se konalo 29. dubna 2003 v Praze při příležitosti 50. výročí zahájení provozu Československé televize.

V 90. letech byla zvolena zastupitelkou městské části Praha 8. O svém životě a práci napsala s Danielem Růžičkou knihu Každý den jsem měla premiéru.

Hlasatelé byli s Československou a posléze Českou televizí spojeni od počátků vysílání v roce 1953. Soukromé televize po svém vzniku v 90. letech podobný způsob upoutávek nepoužívaly, z obrazovek veřejnoprávní televize populární hlasatelky a hlasatelé zmizeli na konci roku 2005.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám