Hlavní obsah

RECENZE: Francouzský Borat a falešný sluníčkář v řízné komedii

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komedie Philippa de Chauverona Srdečně vás vítáme se dotýká multi-kulti tematiky, ale nedá se říci, že by ji vážně řešila. Spíš si utahuje z bohatších vrstev Evropanů, kteří předstírají, že milují Romy, ale jejich láska funguje jen na dálku.

Trailer k filmu Srdečně vás vítámeVideo: CinemArt

 
Článek

Komedie stojí na dvou výrazných komediálních osobnostech. První z nich je Ary Abittan, který si zahrál Babika, postavu částečně inspirovanou Boratem. Bizarně oblečený kápo rumunského romského klanu, který se usídlí ve Francii, je vtipně konfrontován s bohatým zjemnělým francouzským intelektuálem.

Toho si zahrál slavný Christian Clavier. Jeho Jean-Etienne Fougerole je noblesní starší pán, respektovaný spisovatel a skutečná hvězda, která učí na univerzitě a vystupuje v médiích. S manželkou si pohodově žijí v luxusní vile, odtrženi od reality. On píše a vyučuje, zatímco manželka se neobtěžuje s prací ani s domácností a jen vytváří své směšné umělecké instalace z haraburdí.

Fougerole chce v televizi dokázat, že je upřímný sluníčkář a levičák, což není úplně pravda, a trochu nepromyšleně pozve Romy, aby s ním bydleli. Docela se podiví, když hned ten den přijede rozvětvená rodina a usadí se mu na zahradě. Postupně rumunská partička začne lézt i do domu a zámožný namyšlený páreček se dostane do neřešitelné situace. Buď se musí přetvařovat, nebo se totálně znemožní před novináři a veřejností.

Foto: Cinemart

Vousatý Babik se usadil na Francouzově zahradě.

Komedie, hlavně první polovina, je nadupaná kvalitními hláškami a crazy situacemi. I když postupně poněkud ztrácí rytmus, příjemných 92 minut zvládne každý divák.

Clavier hraje trochu hysterického „buržousta” s gustem a kouzelně je napsána i zahrána vedlejší postavička indického sluhy. Ten ironicky servíruje své mangové koktejly, zatímco jeho pán žvaní o tom, jak mu vadí sociální rozdíly, aniž by si uvědomoval směšnost situace. Sluha, vychovaný v kastovním systému, odmítá Francouzovo demokratické oslovování křestními jmény, a navíc je rasista. Když ho v dobré víře přirovnají k Romům, které nenávidí, strašlivě se urazí a udělá scénu.

Srdečně vás vítáme je jen komedie s prvky frašky, která nenabízí realistický příběh, ale přináší relativně chytrý humor a uvolněný pohled na problém střetu kultur.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám