Hlavní obsah

Karlu Gottovi děkovali diváci na Topfestu zpěvem

Právo, Jaroslav Špulák

Po čtyřech letech se český zpěvák Karel Gott vrátil na festivalové pódium. V roce 2013 nadchl diváky Rock for People, v sobotu večer svou přítomností i zpěvem oslnil na deset tisíc lidí na Topfestu v Piešťanech.

Karel Gott na Topfestu v Piešťanech Video: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Zpočátku to přitom vypadalo na malou šlamastyku, neboť jeho blok odstartoval pěti písněmi Petr Kolář a po něm zazpívala další pětici skladeb Ilona Csáková. Uplynulo více než třicet minut a Karel Gott se na pódiu při svém vystoupení neobjevil. Publikum jej začalo vyvolávat, veselejší část k tomu použila sloganu „Pusťte Karla“, který jinak patří do jednoho albového intra skupiny Horkýže Slíže.

Potom ale Gott přišel a s ním i jeho charisma a písničky. Zazpíval je s doprovodnou skupinou Boom!Band, vybral ty nejpopulárnější (Dám dělovou ránu, Být stále mlád, Lady Karneval, Zůstanu svůj či Trezor) a diváky svým vystoupením zkrátka nadchl.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Karel Gott se na Topfestu vrátil na festivalová pódia.

Ti zato v závěru nečekaně zareagovali na to, že začal zpívat písničku Zvonky štěstí, jinak svůj duet s Darinou Rolincovou, a velký kus té skladby mu sborově zazpívali jako poděkování. „To se mi ještě nestalo,“ přiznal na pódiu zjevně dojatý Gott, za což se mu následně dostalo skandovaného děkování.

Přestože jeho vystoupení nebylo dlouhé, dokázal návštěvníky festivalu rozradostnit i dojmout. Ti starší si při jeho bloku vybavili léta minulá a klíčové okamžiky svého života, při nichž třeba nějaká Gottova písnička zněla, ti mladší se zase nechali překvapit tím, že všechny Gottovy skladby, které na Topfestu zazněly, znají.

Ruská kapela se s Gottem fotila

Zpěvákovu slávu potvrdil i vokalista ruské skupiny Slot, která vystupovala na stejném pódiu vzápětí. „Každý dospělý člověk v Rusku ví, kdo je Karel Gott. Je pro nás ctí hrát hned po něm. V zákulisí jsme přesvědčovali jeho ochranku, aby nás k němu pustila, protože bychom se s ním rádi vyfotili. Ti kluci nás nakonec opravdu pustili a my si s Karelem Gottem udělali snímek. Až přijedu domů, ukážu ho svému otci a řeknu mu: Tati, podívej, tohle jsem já a tohle je Karel Gott,“ povyprávěl.

Právě moskevská pětice Slot patřila k příjemným překvapením sobotního programu. Hrála v nejlepším čase a prokázala, že si ho její crossover plný dynamických a dravých skladeb s melodickými refrény zasloužil.

V dobrém světle se představila i Amy Macdonaldová ze Skotska. Písničkářka mísí ve své tvorbě folk, rock, pop i country, v textech je osobní a s kapelou v zádech dokázala přítomné diváky do své tvorby doslova vtáhnout. Jejími charakteristickými znaky jsou příjemný hlas, jemnost v tvarech písniček a přesvědčivá interpretace.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Skupina Kabát je koncertní jistota, což potvrdila i v Piešťanech.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Amy Macdonaldová nabídla na Topfestu příjemné vystoupení.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Lenny byla na Topfestu přesdvědčivá.

V tom posledním se jí už dnes hravě vyrovná i Lenny, která přijela své dobré renomé v České republice potvrdit i na Slovensko. Na pódiu i v repertoáru je však mnohem divočejší než Macdonaldová a její hlas je dráždivě rockový. Publikum postupně dostávala na svou stranu, protože hned od začátku potvrzovala, že má silný a pestrý repertoár a v koncertním arzenálu i přesvědčivou prezentaci.

Noční hvězdou čtrnáctého Topfestu byla teplická kapela Kabát. Přišla, takříkajíc převálcovala fanoušky a rozezpívala je. Vybírala ze svého bohatého repertoáru a sahala i do písniček z předloňského alba Do pekla/do nebe, ke kterému vyjede na podzim na halové koncertní turné.

Bouřky napáchaly škody

Ani druhý den se na letišti v Piešťanech nehrálo na hlavním velkém pódiu. Mluvčí festivalu Ján Kakaščík Novinkám vysvětlil, že po třech bouřkách v noci ze čtvrtka na pátek byla konstrukce scény tak narušená, že se po poradě se statiky organizátoři rozhodli přeložit koncerty na dvě menší pódia ve stanech nejenom v pátek, ale i v sobotu.

Topfest je zajímavý festival. Jeho program byl letos bohatý (kromě sobotních hvězd se v pátek představili Rag'n'Bone Man, Bastille, Gogol Bordello nebo Skindred) a v tomto ohledu předčil většinu českých letních akcí. Příští rok jej čeká patnáctý ročník.

Reklama

Výběr článků

Načítám