Hlavní obsah

Festival na Hukvaldech otevře koláž o Janáčkovi

Právo, Aleš Honus

Mimořádný a velmi ambiciózní projekt ožije na zahajovacím koncertu festivalu Janáčkovy Hukvaldy, který se uskuteční 23. června v areálu hradu. Tradiční festival začne netradičně, a to scénickým pásmem složeným ze skladatelovy soukromé korespondence i jeho publikovaných textů.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Hukvaldy

Článek

Pásmo bude propojeno transkripcemi známých Janáčkových melodií pro žesťové nástroje v podání hudebníků z brněnského souboru NdBrass. Režie unikátního jevištního tvaru se ujme Václav Klemens a na pódiu stane spolu s hudebníky také deset studentů Janáčkovy konzervatoře v Ostravě.

„Půjde o montáž sestavenou z Janáčkových fejetonů a dopisů, ale také třeba z básní Vrchlického, Sládka, Sovy a dalších českých básníků. Jedním z témat bude Janáčkův vztah k Hukvaldům a také k ženám, speciálně ke Kamile Stösslové, která se pro něj stala velkou múzou a inspirací,“ řekl režisér Václav Klemens.

Houslistka Kotková

Již o den později se můžou návštěvníci Hukvald těšit na opravdovou lahůdku, a to koncert světově proslulé houslistky a olomoucké rodačky Hany Kotkové. Koncert se uskuteční v intimním prostředí hukvaldského kostela sv. Maxmiliána. „Hana Kotková představí nádherný program od barokní hudby přes Bacha až po současnou hudbu,“ řekl ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

V dalších koncertech festivalu, který potrvá až do 8. července, se mohou příznivci klasické hudby těšit například na barokní operu Antonia Vivaldiho La Senna festeggiante v podání souboru Ensemble Damian, ale také na nový muzikál Těšínského divadla s názvem Kubo, varhanní koncert Bernadetty Šuňavské či rodinné odpoledne s mladou operní pěvkyní Veronikou Holbovou a klavíristou Michalem Bártou. Po loňském úspěchu se i letos uskuteční program nazvaný Hudební nocturno, tentokrát s Janáčkovým komorním orchestrem a hornistkou Kateřinou Javůrkovou.

Závěrečný koncert nabídne 8. července v hradním amfiteátru hudbu Smetany, Janáčka a Dvořáka v podání Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín a violoncellistky Michaely Fukačové.

Reklama

Výběr článků

Načítám