Hlavní obsah

Česká a moravská města ožijí happeningem zušek

Právo, rh

První ročník celostátního happeningu základních uměleckých škol ZUŠ Open se odehraje v úterý 30. května na veřejných prostranstvích dvou set osmdesáti českých a moravských měst. Patronkou festivalu je pěvkyně Magdalena Kožená.

Foto: ČTK

Patronkou festivalu je pěvkyně Magdalena Kožená.

Článek

Světoznámá česká mezzosopranistka se více než před rokem rozhodla osobně podpořit základní umělecké školy v České republice. Založila nadační fond s cílem zviditelnit unikátní domácí systém uměleckého školství a podpořit nadané děti v jejich růstu.

„Zušky pomáhají objevit talent v dětech, které o něm ještě ani nevědí, rozvíjejí je, připravují je ke studiu na vyšších uměleckých školách. A v neposlední řadě vychovávají umělecké amatéry, a to v nejlepším smyslu slova amare neboli milovat, totiž milovat hudbu a umění,“ řekla Právu Kožená, která sama studovala klavír na tehdejší Lidové škole umění v Brně a která se zúčastní happeningu v Bystřici nad Pernštejnem, Zlíně a Brně.

Kromě ní se garanty festivalu stali režisérka Alice Nellis, výtvarník Maxim Velčovský a tanečníci Otto a Jiří Bubeníčkovi. Další umělci, třeba klavírista Ivan Kahánek, který vystoupí v Ostravě, podpoří akci přímo svým uměním. Symbolickou podporu ZUŠ Open vyjádřili i Jiří Pavlica, Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř či Radek Baborák.

Pestrý program napříč uměleckými oblastmi, jež se na zuškách vyučují, připravilo pro veřejnost 355 z celkového počtu 489 škol v České republice. Koncerty a další vystoupení budou od rána probíhat na ulicích, náměstích, nádražích, v parcích, kostelích i v zoologické zahradě. K řadě akcí se spojilo i několik škol z dané oblasti.

V Praze ZUŠ Open vyvrcholí večerním koncertem sólistů a souborů z jedenácti škol v Kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Jablonec nad Nisou chystá scénické provedení Martinů kantáty Otvírání studánek, v Olomouci zahrají Pavlicovu Missu brevis, v Litomyšli tanečně ožijí sochy Ctností a Neřestí Matyáše Brauna, v Brně program vyvrcholí koncertem Mozartovy děti v Besedním domě, v Uherském Hradišti se bude konat slet bubeníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám