Hlavní obsah

Festival Mezi ploty přilákal 15 tisíc lidí

Právo, Radim Vaculík
Praha

Čtvrtstoletí na scéně oslavil o víkendu multikulturní festival Mezi ploty, který je zvláštní v tom, že se koná v areálu pražské bohnické psychiatrické nemocnice. A půlkulatiny této akce přibližující téma psychicky nemocných a závislých pacientů veřejnosti lze označit za velmi vydařené.

Foto: archiv festivalu Mezi ploty

Jeden z předchozích ročníků festivalu

Článek

Pořadatelům hrálo do karet krásné počasí, akce do bohnického parku přilákala podle mluvčí festivalu Michaely Jurenové zhruba 15 tisíc lidí.

Na ty čekalo během soboty a neděle 14 různých pódií a na nich kolem 120 účinkujících kapel, divadel, herců, tanečníků, kejklířů, akrobatů i kouzelníků.

Hlavními lákadly byly na největším pódiu nazvaném Central park známé osobnosti české i slovenské hudební scény.

V sobotu patřila k vrcholům vystoupení Tomáše Kluse a Richarda Müllera, v neděli pak již v poledne slovenské kapely No Name, poté skupiny Mňága a Žďorp, slavící třicátiny, následně Anety Langerové, rapperů PSH, a povedený festival zakončil v pohodovém duchu písničkář Xindl X.

Ti všichni přinášeli do areálu léčebny dobrou náladu, takže fanouškům ani příliš nevadilo, že se na festivalu nepodávala byť jen kapka alkoholu. Takové fronty na nealkoholické čepované pivo snad nezažili pořadatelé nikde.

Každý si přišel na své

Kromě známých hudebníků, kteří stejně jako ostatní umělci vystupovali na akci zdarma, si svoje užily především rodiny s dětmi, kterých během obou víkendových dnů dorazilo do Bohnic požehnaně. V tzv. rodinné zóně na ně čekala řada divadelních, hudebních i kouzelnických vystoupení, do některých z nich se navíc děti mohly přímo zapojit. Navíc si nejmladší generace užila řadu atrakcí včetně kolotoče, jízdy na koních a ponících či skákacích hradů.

Festival boural hranice napříč generacemi, v publiku bylo vidět děti sedící v kočárku i seniory. Každý si také na akci mohl najít to svoje.

Mezi divadelníky bylo například již legendární divadlo Sklep či spolek Kašpar s hercem Janem Potměšilem, který je po dávné nehodě upoután na vozík.

Právě lidí s různým fyzickým i mentálním postižením dorazilo na festival rovněž mnoho, ostatně i pro ně byl určen. Příchozí si navíc mohli prohlédnout některé z budov a nemocnice, a podebatovat i s lékaři či psychology a terapeuty.

Problémy s dopravou

Samotný festival také každoročně přinesl kromě pozitiv v podobě kontaktu lidí za i před plotem léčebny také finanční injekci pro tuto instituci. Výtěžek ze vstupného jde totiž jako dar právě v její prospěch.

Snad jediným negativem jinak úspěšné oslavy půlkulatin akce Mezi ploty byla doprava k bohnickému areálu a zpět od něj. Především právě rodiny s dětmi a s kočárky často musely čekat i desítky minut, než se do nějakého autobusu vešly, protože žádné posílení spojů MHD do Bohnic a zpět se nekonalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám