Hlavní obsah

Obraz malíře Basquiata se prodal za 2,6 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obraz amerického umělce Jeana-Michela Basquiata se při aukci v newyorské síni Stoheby's prodal za rekordních 110,5 miliónu dolarů (2,6 miliardy Kč). Oznámila to aukční síň Sotheby's.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obraz malíře Basquiata se prodal za 2,6 miliardyVideo: Reuters

 
Článek

Zaplacená částka je nejen nejvyšší cenou, jaká byla doposud zaplacena za dílo Basquiata, ale také nejvyšší cenou, jaká kdy zatím byla zaplacena za obraz některého z amerických umělců, napsala agentura AP.

Nepojmenovaný obraz namaloval Basquiat v roce 1982. Zobrazuje obličej ve tvaru lebky. Obraz koupil známý japonský sběratel a podnikatel Jusaku Maezawa po desetiminutové nabídkové válce. Maezawa uvedl, že plánuje vystavit obraz v muzeu v japonském městě Čiba. Předchozí rekord za obraz od Basquiata činil 57,3 miliónů dolarů. Tento obraz vlastní také Maezawa.

Nepojmenovaný obraz byl téměř neznámý, než ho Sotheby's před týdnem ukázala. Byl v soukromé sbírce od roku 1984, kdy byl koupen v aukci za 19 000 dolarů. Nyní byla jeho cena původně odhadnuta na 60 miliónů dolarů. Basquiat zemřel na předávkování léky v roce 1988. Bylo mu 27 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám