Hlavní obsah

Preislerova Dívka v modrém byla vydražena téměř za osm miliónů

– Praha • Aktualizováno

Obraz Jana Preislera Dívka v modrém se na nedělní aukci výtvarného umění v Praze prodal za 7,8 miliónu korun bez dražební provize. To představuje více než šestinásobek vyvolávací ceny díla. Za vyvolávací cenu 2,9 miliónu korun v neděli našlo nového majitele i Zátiší s pomerančem od Emila Filly. Sdělila to mediální zástupkyně pořádající Galerie ART Praha Hana Hikelová.

Foto: Praha ART Galerie, ČTK

Obraz Jana Preislera Dívka v modrém se na aukci výtvarného umění v Praze prodal 23. dubna za 7,8 miliónu korun bez dražební provize. To představuje více než šestinásobek vyvolávací ceny díla.

Článek

Obraz Dívka v modrém patří k vrcholným Preislerovým dílům. Jde o dosud veřejnosti neznámou variantu k jednomu z nejzásadnějších umělcových děl počátku 20. století, obrazu Pohádka z roku 1902. „V nezvykle jemně vypracované olejové malbě malíř takřka impresionisticky zachytil melancholický výraz princezny Pohádky,” popisuje obraz aukční katalog. Dílo původně patřilo do sbírky podnikatele a sběratele umění Leo Strasse, který se zasloužil o vznik městské obrazárny v Náchodě. Vyvolávací cena obrazu byla 1,2 miliónu korun.

Další vydražený obraz, Zátiší s pomerančem, patří mezi významná komorní díla Emila Filly. Jeden z nejvýznamnějších českých malířů při jeho tvorbě použil příměs písku, která dílu dodává zajímavou plasticitu, uvádí aukční katalog. Obraz pochází ze sbírky Oldřicha Kuby, který se zasloužil o vznik Západočeské galerie v Plzni a v letech 1954 až 1985 byl jejím prvním ředitelem. Do dnešní aukce šlo Fillovo Zátiší s pomerančem za vyvolávací cenu 2,2 miliónu bez aukční provize.

Foto: Praha ART Galerie, ČTK

Obraz Jana Preislera Dívka v modrém se aukci výtvarného umění v Praze prodal 23. dubna za 7,8 miliónu korun bez dražební provize. To představuje více než šestinásobek vyvolávací ceny díla.

Za 1,8 miliónu našel nového vlastníka také obraz Rozmluva – Večeře Páně, který na přelomu 30. a 40. let namalovala další významná postava českého moderního malířství, Jan Bauch. Podle posudku kunsthistoričky Rey Michalové obraz patří mezi desítku nejslavnějších a nejvýznamnějších Bauchových děl. Obraz šel do aukce s vyvolávací cenou 550 000 korun.

Za půl druhého miliónu korun bez aukční provize se na nedělní aukci v pražském hotelu Hilton prodal také obraz Václava Špály Blatouchy ve džbánu. Miliónovou hranici překonalo i další Špálovo dílo, Zátiší z roku 1937. Prodalo se za 1,35 miliónu korun. Jen o 40 000 Kč levnější bylo dílo slovenského malíře Martina Benky s názvem Madona (V sliačskom kroji).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám