Hlavní obsah

Finále Plzeň zahájí předpremiéra nového filmu Jana Hřebejka

Jubilejní 30. ročník filmového festivalu Finále Plzeň zahájí 20. dubna v Měšťanské besedě předpremiéra nového filmu Jana Hřebejka Zahradnictví: Rodinný přítel. Festival do 26. dubna nabídne ve třech kategoriích 40 soutěžních snímků. Ocenění Zlatý ledňáček udělí předsedkyně poroty, makedonská herečka a producentka Labina Mitevská, v Čechách známá díky roli Vesny v komedii Samotáři, informovala ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

Foto: Miroslav Kučera

Gabriela Míčová, Aňa Geislerová a Klára Melíšková ve filmu Zahradnictví: Rodinný přítel

Článek

„Když jsme domlouvali předpremiéru Rodinného přítele, mluvila jsem s Honzou Hřebejkem a on říkal, že rád zahájí letošní Finále Plzeň. Před mnoha lety se na našem festivalu uskutečnila předpremiéra jeho filmu Musíme si pomáhat a on má pocit, že mu přinesla štěstí v podobě úspěchu doma i v zahraničí,” řekla ředitelka festivalu Košařová. „Honza je takovou dobrou duší festivalu, jezdí každý rok a je jediným majitelem tří Zlatých ledňáčků,” dodala.

Hlavním festivalovým stánkem bude opět Měšťanská beseda, část programu se odehraje v bývalé vozovně DEPO2015. Filmoví profesionálové vytvoří na festivalu Plzeň tři nezávislé mezinárodní poroty. Součástí festivalu budou také nesoutěžní filmové sekce, doprovodný program i setkávání filmových profesionálů v rámci Industry Days. Poroty ohodnotí filmy a seriály ve čtyřech kategoriích: Nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film, Nejlepší televizní projekt v kategorii cyklická tvorba, Nejlepší televizní projekt v kategorii necyklická tvorba a Nejlepší dokumentární film.

Stalinistické monstrum

„Díky mezinárodním porotám nejsou žádné snímky předem favorizované. Letos poprvé dokonce nemáme v porotách ani jednoho českého či slovenského zástupce. Věříme, že tak bude hodnocení ještě objektivnější. Ocenění od mezinárodních porot pak může být pro vítěze ukazatelem toho, zda má jeho film šanci uspět u zahraničního publika,” uvedla Košařová.

V předpremiéře mohou festivaloví návštěvníci vidět v nesoutěžní sekci První úlovek snímek Monstrum o stavbě Stalinova pomníku na Letné. Finále Plzeň dále mimo jiné nabídne přehlídku filmů spřátelených festivalů, české stopy v mezinárodních produkcích, speciální sekci Německé kino nebo archivní sekci zahrnující filmy českých režisérů, kteří po roce 1968 opustili tehdejší Československo. Zájemce dále čeká série HBO Europe Pustina, promítání seriálu Semestr internetové televize Stream.cz nebo projekce pěti dílů seriálu Kosmo v plzeňském planetáriu.

Reklama

Výběr článků

Načítám