Hlavní obsah

Milan Šteindler bude husitou v komedii Tvrz

Novinky, Stanislav Dvořák

Pražské Divadlo Dobeška čeká 11. dubna premiéra Tvrze. Je to komedie o Češích, kde si Milan Šteindler zahraje poněkud méně hrdinského husitského hejtmana.

Foto: 2media

Milan Šteindler v divadelní hře Tvrz

Článek

V komedii Luboše Baláka Tvrz si vedle Šteindlera zahrají Jiří Fero Burda, Petr Halberstadt, Filip Teller, Šárka Vaculíková, Mariana Chmelařová a Miroslav Kumhala. Představení vzniklo ve spolupráci s Divadlem Bolka Polívky v Brně, kde mělo představení v květnu 2015 světovou premiéru, a Divadlem Sklep.

Hra podle autora vyvrací známé klišé, že Češi nebojují. To ostatně ani neodpovídá historické realitě.

Foto: 2media

Husité ve hře Tvrz

„Psaním Tvrze jsem pochopil, že to není úplně pravda. A taky jsem přišel ještě na jednu podstatnou věc – že totiž jsem členem národa, z kterého se nikdy nestane útočník a který nikdy nenapadne válečným způsobem svého souseda. A to mě docela těší,“ dodal Luboš Balák.

Hra je situována do doby, kdy po upálení Jana Husa Evropa zažívá válečný chaos. Na jedné straně stále silnější husité, na druhé straně křižácká vojska. A uprostřed velkých bitev přebývá na své malé tvrzi hejtman Arnošt, který nepatří k největším vojevůdcům své doby. Válka však ohrožuje i jeho Tvrz. Arnošt se musí rozhodnout, zda se podrobí, nebo postaví silnému protivníkovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám