Hlavní obsah

Ve filmovém Finále se utká patnáct filmů

Novinky, Ivan Blažek
PLZEŇ

Na sto sedmdesát filmů, více než stovka domácích i zahraničních hostů, šest koncertů, řada diskusí. To bude vypadat letošní filmový festival Finále, který na šest dní od 31. března do 5. dubna ovládne Plzeň. Zřejmě největší pozornost přitáhne soutěžní část festivalu, v níž se o cenu Zlatý ledňáček utkají české filmy natočené od minulého Finále.

Článek

"Přihlášeno je patnáct snímků, tedy všechny, které se podařilo u nás vyprodukovat s výjimkou Braku a Kameňáku," uvedl ředitel festivalu Ivan Jáchim. Nebude naopak chybět třeba Hřebejkovo Pupendo, Brabcovo Krysař či Fimfárum Jana Wericha.

Mezinárodní porota

O tom, který film si kromě zmíněné ceny odnese i dotaci ve výši sto tisíc korun, bude poprvé v historii rozhodovat mezinárodní porota. "Předsedat ji bude český kameraman Stanislav Milota," podotkl ředitel. O čtvrtinovou finanční odměnu budou soutěžit dokumenty, kterých je přihlášeno celkem pětadvacet.

Soutěžní programy doplní tématické sekce, z nichž dominantní bude věnovaná režisérovi Juraji Jakubiskovi. "Dohodli jsme se s ním, že uvedeme všechny tři jeho filmy z konce šedesátých let. A to včetně původní verze snímku Zbehovia a pútnici, která se kvůli zásahu cenzury nikdy nedostala do kin. Po revoluci byla k vidění jen bez osmiminutové pasáže, kterou nechali komunisté vystřihnout, aby měli odstrašující případ. Zbehovia tedy budou mít u nás premiéru ve své kompletní podobě," pochlubil se Jáchim.

Další nesoutěžní sekce budou věnované například středoevropskému filmu, tvorbě nezávislých režisérů a také úloze piva v českém filmu.

Centrum v Elektře

Hlavní stanem Finále bude již tradičně kino Elektra, část projekcí se odehraje v Měšťanské Besedě. Představení budou uvádět herci divadla Sklep, diváci se tedy mohou těšit kupříkladu na kreace Tomáše Hanáka, Milana Šteindlera či Davida Vávry. "Bereme za to sice honorář, ale děláme to pro dobrý pocit, to je to hlavní," glosoval své účinkování na festivalu Hanák.

Finále, jehož čtrnáctimilionový rozpočet hradí z jedné poloviny sponzoři a z druhé veřejné zdroje, se letos uskuteční již po šestnácté. Loni si hlavní cenu odnesl film Babí léto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám