Hlavní obsah

Febiofest uvítal Jana Třísku i Abela Ferraru

Právo, Věra Míšková

Herec Jan Tříska a americký režisér Abel Ferrara byli hlavními hosty víkendového Febiofestu, jehož 24. ročník potrvá v Praze do 31. března a poté se přenese do regionů, kde skončí 28. dubna.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jan Tříska se v srpnu představí ve filmu Po strništi bos.

Článek

Osmdesátník Jan Tříska byl už hvězdou zahájení, když si na pódiu poté, co převzal čestného Kristiána za přínos světové kinematografii, s cenou zacvičil jako s činkou a přidal i několik kliků.

„To byla jen malá ukázka mojí cvičební sestavy,“ řekl druhý den novinářům výborně naložený Tříska, který se pyšní svou hereckou pracovitostí i dalšími životními aktivitami.

„Nejsem líný člověk,“ zdůraznil herec, kterého uvidíme v srpnu ve filmu Zdeňka a Jana Svěrákových Po strništi bos, jenž v ději časově předchází jejich Obecné škole. „Hraji v něm dědečka hlavního hrdiny, jímž je malý chlapec, a všichni mi říkali, že to je zlý dědek. Mně připadal jen poněkud komplikovaný.“

Americký režisér Abel Ferrara na Febiofestu uvedl mimo jiné jeden ze svých nejznámějších snímků Welcome to New York, volně inspirovaný kauzou ředitele Mezinárodního měnového fondu Dominika Strausse-Kahna. Filmový ředitel Světové banky, kterého hraje Gérard Depardieu, je muž s mocí a sexuální predátor, jehož rukama protékají miliardy dolarů a podobnou rychlostí se mění i společnice na jeho večírcích. Nikdo ale není nedotknutelný…

Ferrara vyrůstal v Bronxu, kam přišel jeho dědeček z Itálie. Nikdy se do ní nevrátil, ale také se nikdy nenaučil ani slovo anglicky.

„Tehdy to nebylo nutné,“ řekl novinářům Ferrara a dodal, že už je typický Newyorčan, i když nyní žije v Římě. „Od útoku na Dvojčata žiju v Evropě, New York se po 11. září 2001 změnil. Ne hned po teroru, to se lidé naopak úžasně semkli, ale pak se dostali k moci finanční gangsteři a všechno začalo být jinak.“

Zájem o projekce Febiofestu je podle jeho tiskové mluvčí Martiny Rekové zhruba stejný jako loni. „První vyprodaný byl Deník strojvůdce, velký zájem je o Kusturicův nový film Na mléčné dráze s ním a s Monikou Bellucciovou v hlavních rolích,” řekla Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám