Hlavní obsah

Zemřela Věra Špinarová

• Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

Česká popová zpěvačka Věra Špinarová zemřela ve věku 65 let. Jejím největším hitem se stala melodie italského skladatele Ennia Morriconeho z westernu Tenkrát na západě, která vyšla s českým textem pod názvem Jednoho dne se vrátíš. O úmrtí informoval její syn Adam Pavlík.

Věra Špinarová - Jednoho dne se vrátíš

 
Článek

Zpěvačka zemřela v neděli v pražské motolské nemocnici, kam byla převezena poté, co ve středu zkolabovala při koncertu v Čáslavi v rámci společného turné s Heidi Janků. Měla zástavu srdce. Nevolno se jí udělalo už po druhé písni. Díky přítomnosti lékařky v sále a rychlému zásahu záchranářů jí byla okamžitě poskytnuta první pomoc a ve vážném stavu byla přepravena letecky do Motola.

Termín posledního rozloučení, které bude v Ostravě, bude upřesněn a zveřejněn, uvedl Pavlík.

Věra Špinarová začínala svou kariéru jako patnáctiletá v šedesátých letech minulého století. Zkušenosti sbírala se skupinami Flamingo a Majestic. Později zpívala také se skupinou Speciál.

Foto: Supraphon

Věra Špinarová

V roce 1976 skončila druhá na Bratislavské lyře s písní Lúčenie, zpívanou slovensky. Do revoluce vydala celkem sedm alb. První byla Andromeda (1972), dále Životopis (1976), Věra Špinarová 3 (1979), Meteor lásky (1982), Stíny výsluní (1984), Věra Špinarová a Speciál 85 (1985) a Věra Špinarová 7 (1986). Meteor lásky byl svého času považován za hit, většina veřejnosti má ale Špinarovou spojenou pouze s písní Jednoho dne se vrátíš.

Foto: Veronika Šimková, ČTK

Věra Špinarová

Ke známějším písničkám patřily také Bílá Jawa 250, Ty jsi můj song, Valentino, Raketou na Mars a To máme mládež. V devadesátých letech se zpěvačka po delší pauze pokusila o comeback s deskami jako ...a pořád tě mám ráda (1993), Já si broukám (1994) nebo Když se láskám stýská (1996).

V roce 2007 byla Věra Špinarová pozvána jako host na ostravský koncert legendárního zpěváka Joea Cockera. Koncertovala i nadále pravidelně až do března 2017.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám