Hlavní obsah

Zlatým hřebem pražské aukce se stal obraz Trubadúr, prodal se za 16 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obraz surrealistického malíře Giorgia de Chirica s názvem Trubadúr se na nedělní aukci v Praze vydražil zhruba za 16 miliónů korun. Na dvojnásobek vyvolávací ceny se dostalo dílo Františka Kupky Jupiter v Olympii, které se prodalo za 13,85 miliónu. Naopak unikátní barokní astronomické hodiny, které se dražily na Žofíně, se neprodaly.

Foto: Krchnak Consulting/Ondrej Art I., ČTK

Obraz s názvem Trubadúr od surrealistického malíře Giorgia de Chirica

Článek

Kupkova díla žebříčku nejdražších děl dlouhodobě dominují, kromě autorů české moderny v něm ze zahraničních autorů figuruje jen Oskar Kokoschka. Nejdražším dílem prodaným v tuzemské aukci je od loňska Kupkův obraz Série C I. (Protihodnoty) z roku 1935, který se prodal za 62 miliónů korun včetně aukční provize.

Foto: Krchnak Consulting/Ondrej Art I., ČTK

Obraz s názvem Trubadúr od surrealistického malíře Giorgia de Chirica

Překvapením aukce byl obraz dánského realistického malíře Pedera Mørka Mønsteda Krajinné zátiší na řece. Jeho cena se z vyvolávacích 85 tisíc korun vyšplhala na více než dva milióny.

Astronomické hodiny v hodnotě až 120 miliónů korun se budou dražitVideo: Novinky

Barokní hodiny z pozůstalosti knížete Františka Oldřicha Kinského šly do aukce s nejvyšší vyvolávací cenou na tuzemském trhu se starožitnostmi, a to 55,2 miliónu korun. Pocházejí z roku 1740 a byly vyrobeny v hodinářské dílně Juliena a Piera Le Roye v Paříži. Podle vyjádření zahraničních expertů patří mezi nejkvalitnější ukázky jejich umění.

Žádné hodiny od Juliena Le Roy v posledních letech trhem neprošly, nejdražší na světových aukcích se však pohybují kolem sta miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám