Hlavní obsah

GLOSA: Citron a Limetal na konci války

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po prázdninách v roce 2015 se rozešla tehdejší sestava skupiny Citron. Bez ohledu na to, co toho bylo příčinou, zůstal bubeník Radim Pařízek s názvem kapely na jedné straně a baskytarista Václav Vlasák, kytaristé Jaroslav Bartoň a Jiří Šperl a zpěvák Fany Michalík na straně druhé.

Foto: archív skupiny Citron

Skupina Citron v aktuální sestavě

Článek

V následujících týdnech oznámil Pařízek, že Citron pokračuje dál se zpěvákem Ladislavem Křížkem a dalšími novými členy. Čtveřice z druhé strany oznámila existenci nové formace Limetal. To vše bylo lemováno mediální přestřelkou, kdy se obě strany z lecčeho obviňovaly, a zdálo se, že „válka“ bude gradovat.

Loni v prosinci vydala skupina Citron album Rebelie Rebelů a vyrazila na vzpomínkové turné se svými generačními souputníky. Limetal přinesl první album nazvané stejně jako kapela letos v únoru a konflikt jím uťal. V horším případě utlumil. Ukázalo se totiž, že Citron i Limetal mají rozdílné pohledy na hudbu, kterou se chtějí prezentovat.

Foto: Jan Nožička

Limetal, zleva Václav Vlasák, Jaroslav Bartoň, Fany Michalík, Lukáš Pavlík a Jiří Šperl.

Citron nahrál velmi dobré album, jehož prostřednictvím se přibližuje období své slavné desky Radegast, která vyšla v roce 1988, kdy u mikrofonu stál Ladislav Křížek. Limetal přišel s albem, na němž jsou písničky spíše rockovější, s modernějším přístupem ke zvuku. Nadto je to rovněž velmi dobré album. Pokud by došlo na přidělování procent, obě si zaslouží dobrých pětasedmdesát.

Na české hudební scéně jsou dvě kapely, které vědí, co chtějí a jak toho dosíci. Jako pointa celého příběhu je to vlastně výborné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám