Hlavní obsah

Masaryk má dvanáct Českých lvů, za mimořádný přínos oceněni Zaoralová s Bartoškou

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Ceny Český lev zcela ovládl film Masaryk, který posbíral rekordních dvanáct cen včetně ceny za nejlepší film. Dlouholetí organizátoři karlovarského filmového festivalu Eva Zaoralová a Jiří Bartoška si odnesli cenu za mimořádný přínos české kinematografii.

Oceněný Jiří Bartoška a Klára MelíškováVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Nejlepším filmem se stal Masaryk o synovi prvního československého prezidenta T. G. Masaryka a ministrovi zahraničí Janovi Masarykovi. Je nejúspěšnějším filmem Českých lvů vůbec. Až dosud totiž posbíral nejvíce cen Hořící keř, a to jedenáct.

Masaryka natočil Julius Ševčík, který byl vyhlášen i nejlepším režisérem. „Chtěl bych poděkovat především akademii, chtěl bych poděkovat a pozdravit svou rodinu, chtěl bych poděkovat producentovi Rudolfu Biermannovi, protože ten film nevznikal snadno,” řekl Ševčík.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisér filmu Masaryk Julius Ševčík (vlevo) a producent Rudolf Biermann

Český lev

„Největší radost mám z toho, že mi to odevzdali Eva (Zaoralová) s Jirkou (Bartoškou), větší radost jsem nemohl mít. Známe se dlouhé roky,” dodal Biermann.

Nejlepším hercem v hlavní roli byl vyhlášen Karel Roden za film Masaryk. „Děkuju všem, moc,” řekl stručně Roden.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Roden s cenou za nejlepšího herce (Masaryk)

Nejlepší herečkou v hlavní roli byla vyhlášena Michalina Olszanská za film Já, Olga Hepnarová, která v polštině poděkovala za to, jak ji přijali čeští kolegové a všichni Češi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michalina Olszańska s cenou pro nejlepší ženský herecký výkon (Já, Olga Hepnarová)

Za mimořádný přínos české kinematografii byli oceněni Jiří Bartoška a Eva Zaoralová, legendární dvojice stojící za karlovarským festivalem. „Bývá normální, že se při takových příležitostech děkuje rodičům, ale já musím poděkovat své dceři. Zatímco jsem dělala festival, ona doma vychovala tři syny. Já jsem věru nebyla funkční klasická babička. Děkuju jí a děkuju všem spolupracovníkům a děkuju samozřejmě akademii,” uvedla Eva Zaoralová.

„Když jsme před 24 lety do toho šli, netušili jsme, co nás čeká. Dnes po 24 letech už to trochu víme. Já žil dva simultánní vztahy s Adélkou, se kterou mám dvě děti, a s Evou, se kterou vždy v červenci máme tak 1250 dětí,” dodal Jiří Bartoška.

Foto: Milan Malíček, Právo

Eva Zaoralová a Jiří Bartoška (MMF Karlovy Vary) s cenou za mimořádný přínos pro českou kinematografii

V kategorii kamera byl oceněn Martin Štrba za film Masaryk. „Velmi si toho cením, děkuju akademikům, děkuju. Vážím si toho o to víc v té obrovské společnosti dalších nominovaných kameramanů,” řekl Štrba.

Českého lva za scénář obdrželi Petr Kolečko, zesnulý Alex Koenigsmark a Julius Ševčík za Masaryka. „Jsem strašně rád i kvůli Alexovi Koenigsmarkovi, že jsme dostali tuhle cenu. Děkuju akademii, že nám tuhle cenu dala,” řekl Kolečko.

Za filmovou scénografii byl oceněn Milan Býček, který pracoval na filmu Masaryk. Českého lva za filmovou hudbu dostali Michal Lorenc a Kryštof Marek za Masaryka.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Režisér Viktor Polesný s cenou Český lev za nejlepší televizní film nebo minisérii (film Zločin v Polné). V pozadí producent Jan Štern.

V kategorii televizní film nebo minisérie uspěl Zločin Polné režiséra Viktora Polesného, který porazil Modré stíny a Hlas pro římského krále.

„Budu stručný, protože si nepřeju, aby mi Ondra preludoval. Ten scénář ležel asi deset let, než se k výrobě televize odhodlala. Díky tomu, že se změnil management,” řekl Polesný.

V druhé televizní kategorii, což je dramatický seriál, zvítězilo drama Pustina režisérů Ivana Zachariáše a Alice Nellis.

V kategorii nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli zvítězila Klára Melíšková, která hrála ve filmu Já, Olga Hepnarová.

„Dobrý večer, já jsem štastná, mám obrovskou radost. Děkuji všem, kteří jste pro mě hlasovali,” řekla Melíšková. „Já budu brečet,” dodala v závěru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Oldřich Kaiser s cenou, kterou mu předala Zuzana Stivínová

Z mužů ve vedlejších rolích uspěl Oldřich Kaiser díky filmu Masaryk. Se svou cenou si připravil nečekaný dialog. „No to trvalo, konečně ho držím v ruce, budeš doma se mnou! Když je to přes prezidenta, tak všechno jde. Jseš rád, že jsem to já?” ptal se Kaiser ceny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisér Miroslav Janek (vlevo) a producent Jan Macola přebírají cenu za nejlepší dokument Normální autistický film.

Nejlepším dokumentárním filmem byl vyhlášen Normální autistický film režiséra Miroslava Janka.

„Velmi se raduji z této nečekané ceny, obzvlášť když ji přijímám z vašich rukou,” řekl oceněný režisér Miroslav Janek herečce Zuzaně Krónerové, která cenu předávala. Normální autistický film porazil dokumenty Bratříček Karel, FC Roma, Zákon Helena a Zkáza krásou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marek Opatrný s cenou za nejlepší střih (Masaryk)

Foto: Milan Malíček, Právo

Katarína Štrbová-Bieliková (film Masaryk) s cenou za nejlepší kostýmy

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Maskér Lukáš Král s cenou Český lev za nejlepší masky (film Masaryk)

Foto: Milan Malíček, Právo

Anna Ljubinecká s cenou za nejlepší studentský film Kyjev Moskva

Foto: Milan Malíček, Právo

Viktor Ekrt a Pavel Rejholec s cenou za nejlepší zvuk

Cenu za nejlepší masky dostal Lukáš Král za film Masaryk a za nejlepší kostýmy byla oceněna Katarína Štrbová Bieliková opět díky filmu Masaryk.

Cenu Magnesia za nejlepší studentský film získala za film Kyjev Moskva  Anna Ljubinecká. V kategorii zvuk uspěli Viktor Ekrt a Pavel Rejholec s filmem Masaryk, Českého lva za střih si odnesl Marek Opatrný rovněž za film Masaryk.

Kdo byl oceněn
Nejlepší dokument - Normální autistický film
Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Klára Melíšková (Já, Olga Hepnarová)
Nejlepší herec ve vedlejší roli - Oldřich Kaiser (Masaryk)
Nejlepší masky - Lukáš Král (Masaryk)
Nejlepší kostýmy - Katarína Štrbová-Bieliková (Masaryk)
Nejlepší TV film nebo minisérie - Zločin v Polné (ČT - režie Viktor Polesný)
Nejlepší scénografie - Milan Býček (Masaryk)
Nejlepší hudba - Michal Lorenc, Kryštof Marek (Masaryk)
Nejlepší studentský film - Anna Ljubinecká (film Kyjev Moskva)
Nejlepší zvuk - Viktor Ekrt, Pavel Rejholec (Masaryk)
Nejlepší střih - Marek Opatrný (Masaryk)
Nejlepší dramatický TV seriál - Pustina (HBO - Ivan Zachariáš, Alice Nellis)
Nejlepší scénář - Petr Kolečko, Julius Ševčík, Alex Koenigsmark (Masaryk)
Nejlepší kamera - Martin Štrba (Masaryk)
Mimořádný přínos pro kinematografii - Eva Zaoralová a Jiří Bartoška (MMF Karlovy Vary)
Nejlepší herečka v hlavní roli - Michalina Olszańska (Já, Olga Hepnarová)
Nejlepší herec v hlavní roli - Karel Roden (Masaryk)
Nejlepší režie - Julius Ševčík (Masaryk)
Nejlepší film - Masaryk

Reklama

Související témata:

Související články

Šťastný mix Adela Banášová

Pohotová, vtipná, bystrá. Taková pověst ji předchází. Jestli čekáte, že ji nepotvrdím, jste na omylu. V Česku už moderovala kdeco, včetně SuperStar po boku...

Výběr článků

Načítám