Hlavní obsah

RECENZE: Francouz Bernard Minier potvrdil kvalitu

Právo, František Cinger

Zkurvenej příběh je název zatím posledního románu francouzského spisovatele Bernarda Miniera, který od roku 2011, kdy vydal první detektivní knihu Mráz, oslňuje čtenářské publikum. Česky kniha vychází právě dnes.

Foto: Nakladatelství XYZ

Obal knižní novinky

Článek

Nutno hned říci, že kdo by čekal příběh policisty Martina Servaze řešícího v Toulouse či Pyrenejích spletité příběhy lidských duší nebo snahu teroristů zasáhnout společnost, bude zklamán. Po výjimečných knihách Mráz, Kruh a Tma se Minier rozhodl vydat do Spojených států a zcela jiným stylem, než jakým psal dosud, vypovědět příběh šestnáctiletého Henryho Deana Walkera.

Ten žije na Glass Islandu, což je ostrov severně od Seattlu. Vychovávají ho dvě ženy, France a Liv, které úzkostlivě dbají na to, aby veřejně neexistoval. Ani na Facebooku nesmí mít svou fotku. Henry je proto přesvědčen o tom, že s jeho existencí je spojena nějaká záhada.

O to víc je šťasten, že získá přátelství Charlieho, Johnyho, dívky Kayle, a zvlášť Naomi, kterou miluje. Jenomže ta je jednoho dne po hádce, při které mu sdělila úmysl se s ním rozejít, nalezena mrtvá a on se stane hlavním podezřelým.

Nejpřekvapivější je změna Minierova stylu vyprávění. Ty tam jsou zdlouhavé filozofické úvahy o životě a jeho zákrutách. Při čtení jeho novinky si znalý čtenář připomene americkou tvrdou školu a jazyk Raymonda Chandlera nebo Dashiella Hammetta.

Mnoho odkazů na filmy, hvězdy stříbrného plátna nebo popmusic dává jasně najevo, že jde o dnešní svět, a nejen o jeho pozlátko. Minier potvrdil svou literární kvalitu.

Bernard Minier: Zkurvenej příběh
XYZ, přeložil Jiří Žák, 624 stran, 399 Kč

Celkové hodnocení: 85 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám