Hlavní obsah

Jan Tříska převezme Kristiána za přínos kinematografii

Novinky, Stanislav Dvořák

Herec Jan Tříska převezme cenu Kristián za přínos světové kinematografii na pražském festivalu Febiofest. Sošku má obdržet 23. března na slavnostním ceremoniálu v Obecním domě, kde bude oceněn i americký režisér Abel Ferrara.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Tříska

Článek

Osmdesátiletý Jan Tříska kdysi začínal jako divadelní herec, u filmu se proslavil postavou Radúze v dramatu Radúz a Mahulena a v televizi na sebe upozornil mimo jiné seriálem Záhada hlavolamu. Následovaly desítky rolí ve filmech a seriálech jak v Československu, tak i v Americe, z nichž jmenujme alespoň snímky Na kometě, Na samotě u lesa, Ragtime, Nevěrně tvá a Lid versus Larry Flint.

Pro většinu českých diváků Tříska navždy zůstane hlavně učitelem Igorem Hnízdem, kterého stvořil Zdeněk Svěrák podle svých vzpomínek z dětství pro film Obecná škola.

Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest proběhne 23.–31. března. V sekci Nová Evropa chce prezentovat tuzemské tvůrce a snímky, které vznikají v mezinárodních koprodukcích.

Foto: Lucernafilm - Alfa

Jan Tříska jako Igor Hnízdo

„Je zjevné, že česká kinematografie – především díky systémové a koncepční podpoře od Státního fondu kinematografie – prochází změnou. Přibývají jak debutové snímky mladých filmařů, kterými zakončují svá studia, tak koprodukční filmy. Dramaturgie soutěžní sekce Nová Evropa, věnovaná prvním a druhým filmům tvůrců, si klade za cíl právě tyto proměny reflektovat,“ sdělil programový ředitel Febiofestu Michal Hogenauer.

V programu letošní soutěže diváci najdou českou premiéru intimního dramatu Špína z prostředí dospívající mládeže, odehrávajícího se v současné Bratislavě, jenž je debutem absolventky pražské FAMU Terezy Nvotové. Světovou premiéru si Špína odbyla v lednu na festivalu v Rotterdamu.

Pátá loď z Berlinale

„Druhou českou premiérou v soutěži bude debut rakouské režisérky Terezy Kotykové Doma je tady se švédskou herečkou Annou Astromovou a německým hercem chorvatského původu Stipem Ercegem v hlavních rolích o netradičním setkání mladé Hanny a samotáře Maxe, kteří díky svému vztahu pozvolna nalézají sami sebe. Autorkou hudby k filmu je Oscarem oceněná skladatelka, zpěvačka a herečka Markéta Irglová,“ uvedla za Febiofest Martina Reková.

„V programu sekce Central Park diváci uvidí v tuzemské premiéře aktuálně oceněný snímek z Berlinale, slovensko-česko-maďarské drama Pátá loď Ivety Grófové. Ten režisérka natočila na motivy úspěšné stejnojmenné knihy Moniky Kompaníkové, jež se na Slovensku stala nejlepší knihou roku 2010. Film vyprávějící příběh netradiční dětské rodiny a inspirovaný skutečnou událostí byl v Berlíně oceněn Křišťálovým medvědem v soutěži Generation Kplus,“ dodala.

Celý festival zahájí napjatě očekávaný thriller režisérky Agnieszky Hollandové z česko-polského pohraničí Přes kosti mrtvých, na jehož scénáři se podílel Štěpán Hulík a zahrál si v něm i Miroslav Krobot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám