Hlavní obsah

Agnieszka Hollandová natočí českého Šarlatána

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh inspirovaný životními osudy léčitele Jana Mikoláška natočí podle scénáře Marka Epsteina slavná polská režisérka Agnieszka Hollandová. Film nazvaný Šarlatán vzniká ve společnosti Marlene Film Production Svatky Peschkové a Šárky Cimbalové, které jsou podepsány pod nejúspěšnějším filmem loňského roku, pohádkou Anděl Páně 2.

Foto: Petr Horník, Právo

Agnieszka Hollandová natočí nový film.

Článek

„Příběh Jana Mikoláška je v jistém smyslu fantastický, a tím možná až neuvěřitelný,“ říká Epstein. „Nese však v sobě znaky základního lidství – vnitřního boje dobra se zlem, zakódované v každém z nás. Na jeho osudu lze demonstrovat, jak neměnný a zároveň výlučný je vztah k výjimečným jedincům. Všechny systémy se těchto samorostů pokoušejí využít a posléze je zahubit. Obdiv a strach. To je emoce, která ve mně zůstává z Jana Mikoláška.“

„Dostávám mnoho scénářů, hlavně od amerických produkcí, ale dlouho jsem nečetla něco, co by mě jako filmaře zaujalo tak jako scénář Marka Epsteina. Doufám, že budeme natáčet letos nebo začátkem příštího roku,“ říká laureátka tří oscarových nominací Hollandová, která bude mít v hlavní soutěži nadcházejícího Berlinale svůj film Přes kosti mrtvých s Miroslavem Krobotem v jedné z hlavních rolí.

Na Berlinale však už Hollandová představí i Šarlatána – projekt byl vybrán z 323 uchazečů z celého světa mezi dvacet oficiálních titulů, které budou prezentovány v rámci tamějšího koprodukčního trhu.

„Velmi si vážíme toho, že náš projekt byl vybrán do takto prestižního producentského panelu. Je to pro nás potvrzením kvality scénáře, jemuž jsme od počátku věřily,“ říká Cimbalová.

Peschková dodává: „Jsme si vědomy toho, že Šarlatán je produkčně náročný projekt, protože se odehrává na poměrně velkém časovém prostoru v polovině 20. století, v dobových reáliích. Jsme ale přesvědčené, že Šarlatán nabízí přesahový příběh, který může být srozumitelný i mezinárodnímu publiku. Berlinale je proto pro nás skvělou možností, jak hledat pro takto náročný projekt zajímavé zahraniční partnery.“

Berlínský koprodukční trh se koná letos již počtrnácté, Šarlatán je šestým českým titulem, který byl do něj vybrán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám