Hlavní obsah

Ceny Thálie míří mimo velké scény

Právo, rh

Čtyřiadvacet nominovaných umělců, z nichž osm si 25. března odnese z pražského Národního divadla Cenu Thálie v podobě vázy ze severočeské sklárny Ajeto, představili zástupci Herecké asociace veřejnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Iva Janžurová zaujala jako Sarah Bernhardtová v inscenaci Božská Sarah v Divadle Kalich Praha.

Článek

Mezi nominovanými v oborech činohra, opera, opereta a muzikál a balet a pantomima jsou Iva Janžurová, Milan Kňažko za činohru, Vojtěch Dyk i Josef Vojtek za muzikál, řada známých jmen figuruje i v širších nominacích pod čarou. Iva Janžurová je nominována za roli Sarah Bernard v inscenaci Božská Sarah na scéně Divadla Kalich. Nominace ji potěšila, ale význam cen nijak nepřeceňuje.

„Běžce na tratích rozsoudí stopky, tenisté mají jasné bodování, žáčky ve škole může odlišit počet hrubek v diktátu, ale herecký projev je nezměřitelný a vytváření role dobrým hercem nemá nikdy konec,“ soudí Janžurová.

Milan Kňažko získal nominaci za roli Jona v monodramatu Shylock, kterou vytváří v pražském Divadle na Jezerce. Za roli Olgy Havlové v inscenaci Olga/Horrory z Hrádečku je nominována herečka Pavlína Štorková. Vojtěch Dyk ječ nominován za Celebranta v Bernsteinově Mši, jejíž inscenace vznikla z jeho iniciativy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Milan Kňažko je nominován za roli Jona v inscenaci Shylock v pražském Divadle Na Jezerce.

Snad poprvé se letos v užších nominacích neocitl žádný výkon ze souborů pražského Národního divadla, zatímco brněnské Národní má nominaci Hany Tomáš Briešťanské v činohře, Pavly Vykopalové v opeře a Ivony Jeličové za balet.

Řadu nominací má ostravské Národní divadlo moravskoslezské a Komorní scéna Aréna, po dvou nominacích putuje do Slezského divadla v Opavě, po třech do Divadla J. K. Tyla v Plzni, své nominace mají i divadla v Olomouci a Liberci.

„Dokazuje to, že výjimečný výkon může vzniknout i v menších divadlech,“ řekl na setkání předseda Kolegia cen Thálie i operní poroty Zbyněk Brabec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Josef Vojtek je nominován za dvojroli Mefista a Fausta v muzikálu Mefisto, Hana Holišová za roli Elišky v muzikálu Noc na Karlštejně.

O cenách rozhodují odborné poroty, které své tipy předávají k závěrečnému tajnému hlasování osmičlennému Kolegiu.

Kromě hlavních cen budou i letos uděleny i ceny za celoživotní mistrovství, jakož i cena pro mladého činoherce, svou cenu má i Kolegium. Celkem si tak vázy odnese patnáct laureátů. Ceny Thálie vstupují do letošního 24. ročníku s novým designem z pera Jiřího Suchého.

Slavnostní předání cen z jeviště Národního divadla, jež bude tradičně přenášet Česká televize, budou letos nově moderovat Taťjana Medvecká a Jan Cina, režisérem večera je Ivan Pokorný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám