Hlavní obsah

Zemřela hlavní hvězda seriálu Haló, haló!

Novinky, Jakub Kynčl

V pondělí ráno zemřel ve věku 75 let v pečovatelském domě britský herec Gorden Kaye, který ztvárnil kavárníka Reného Artoise v dnes již legendárním seriálu Haló, haló! BBC sdělila smutnou novinu agentura, která herce dříve zastupovala.

Foto: Profimedia.cz

Gorden Kaye na snímku z roku 2006

Článek

Gorden Kaye odehrál v seriálu Haló, haló! hlavní roli francouzského kavárníka, který se snažil v zemi okupované nacisty ve svém podniku přestát nástrahy druhé světové války a neustále balancoval na hranici života a smrti. Objevil se ve všech 84 dílech seriálu, stejně tak jako v jeho divadelní verzi.

Seriál byl poměrně unikátní tím, že ač britského původu, dělal si vtípky nejen z toho, jak Francouzi přistupovali k německým okupantům, ale i z Britů samotných.

Seriálová milenka smutní

Jeho seriálová choť Edith Artois, herečka Carmen Silvera, zemřela ve věku 80 let již v roce 2002. K jeho smrti se tak z herců seriálu vyjádřila jako první herečka Vicki Michelle, která ve snímku hrála číšnici a Reného milenku Yvette.

Foto: Daily Mail/REX/Shutterstock, Profimedia.cz

Gorden Kaye s herečkou Vicki Michelle, která v seriálu Haló, Haló! ztvárnila jeho milenku.

„Gorden Kaye byl neskutečně talentovaný a vynikající profesionál, který miloval celý svět. Nikdy už nebude další René,” uvedla herečka na Twitteru.

Herec narozený v britském Huddersfieldu odhalil ve své autobiografii, že neobvyklé hláskování jeho jména zapříčinila chyba učiněná hereckou unií Equity. Své omylem pozměněné jméno si nakonec ponechal.

Kvůli němu byl seriál tak populární

Jeho první velkou televizní rolí byla postava Bernarda Butlera v telenovele Coronation Street, která je do dneška nejdéle běžícím seriálem ve Velké Británii. Poté se objevil ještě v několika sitkomech, než se mu podařilo získat roli Reného. Seriál Haló, haló! se natáčel v letech 1982 až 1992.

Foto: Lynn Hilton/ANL/REX/Shutterstock, Profimedia.cz

Herci ze seriálu Haló, Haló! (Gorden Kaye na snímku třetí muž zleva)

„Gorden Kaye byl úžasný komik, jehož nezapomenutelná role Reného Artoise mu získala místo v komediální síni slávy. Byl stěžejním důvodem toho, proč byl Haló, haló! tak dlouho běžící a všeobecně oblíbený seriál. Jeho dílo žije dál a naše myšlenky jsou v tuto smutnou chvíli s jeho přáteli a bližními,” uvedl řídící pracovník komediální sekce BBC Shane Allen.

Reklama

Výběr článků

Načítám