Hlavní obsah

Šance pro písňové vypravěče

Právo, AKO

Festival Písně s příběhem, který se bude konat 26. a 27. května v Roudnici nad Labem, na první pohled vyhlíží jen jako další z mnoha hudebních přehlídek, které se u nás konají. Jedna věc ho ale výrazně odlišuje – chce od počátku podporovat českou písničku a zviditelňovat méně známé autory.

Foto: Petr Horník, Právo

Textař Michal Horáček.

Článek

Dramaturgií soutěžní části byl pověřen hudební publicista a redaktor brněnského Rádia Proglas Milan Tesař. Chuť zahrát projevila zhruba stovka interpretů.

„Napoprvé své písničky poslali jak úplní začátečníci, například písničkář, který podomácku natočil své první nahrávky, tak i známé kapely Jablkoň, Květy nebo Znouzectnost,“ rekapituluje Tesař.

„Mezi přihlášenými jsou také dvě skupiny ze Slovenska, které zpívají česky.“ Celý festival inicioval a pořádá textař Michal Horáček, který na něm také s přáteli vystoupí. Jeho pozvání přijali i Hradišťan, skupina Bratři Orffové, s jazzem se přátelící zpěvačka Martina Trchová či písničkáři Kittchen a Petr Linhart.

„Dvoudenní festival proběhne striktně mimo moji prezidentskou kampaň a má podobu a cíle ryze umělecké,“ zdůrazňuje Horáček. „Odehraje se na nádvoří roudnického zámku a cenu vítězům soutěžní části předá William Lobkowitz.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám