Hlavní obsah

Masaryk v předpremiérách

Právo, míš

Nový snímek režiséra Julia Šev číka Masaryk, věnovaný jednomu životnímu období diplomata a politika Jana Masaryka, sice vstoupí do kin 9. března 2017, ale již od čtvrtka začínají jeho mimořádné projekce.

Foto: Bioscop

Nový snímek režiséra Julia Ševčíka Masaryk.

Článek

Ta první se uskuteční 15. 12. v brněnském kině Scala za účasti ministrů zahraničí ČR a SR Lubomíra Zaorálka a Miroslava Lajčáka a zástupců zahraničních diplomatických sborů v Česku a na Slovensku. V závěru roku – od 25. do 31. prosince 2016 – pak bude film promítat v limitované premiéře pražské kino Lucerna.

Od 12. prosince 2016 bude v prodeji rovněž nové vydání knihy Pavla Kosatíka a Michala Koláře Jan Masaryk – pravdivý příběh, která je považována za nejpřesnější pohled na soukromý i veřejný život tohoto muže.

„Jan Masaryk je jedním z nejcharismatičtějších politiků v českých dějinách,“ říká historik a spisovatel Pavel Kosatík. „Byl neskutečně emotivní, v žádném případě se o něm nedá říci, že sám sebe zvládal. Po matce měl de facto uměleckou povahu, se kterou byl nucen pohybovat se ve světě konvencí, všem na očích. Vlastně musel velkou část své přirozenosti po celý život potlačovat. Celý život ho to táhlo na obě ty strany – jeho životu to dodávalo energii, zároveň ho to však taky ničilo.“ Film se dotýká i Masarykova vztahu ke slavnému otci, který byl podle knihy velmi komplikovaný.

V titulní roli filmu Masaryk se představuje Karel Roden, v dalších úlohách uvidíme Oldřicha Kaisera jako prezidenta Edvarda Beneše, Jiřího Vyorálka jako Konrada Henleina, Roberta Jaškówa jako Emanuela Moravce. V roli jedné z Masarykových přítelkyň se vrací do českého filmu modelka Eva Herzigová. Dále hrají Emília Vášáryová, Zuzana Kronerová a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám