Hlavní obsah

Masaryk se zase zřídil. V novém traileru

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový trailer z filmu Masaryk ukazuje známého diplomata Jana Masaryka ráno po „pařbě“. Vyčítají mu, že se zase zřídil. Na speciální předpremiéru filmu se už chystají ministři zahraničí ČR a SR Lubomír Zaorálek a Miroslav Lajčák.

Ukázka z filmu Masaryk

 
Článek

Snímek režiséra Julia Ševčíka Masaryk jde do kin 9. března 2017. Už 15. prosince se uskuteční v brněnském kině Scala mimořádná projekce filmu Masaryk, jíž se zúčastní ministři zahraničí ČR a SR Lubomír Zaorálek a Miroslav Lajčák a zástupci zahraničních diplomatických sborů v Česku a na Slovensku.

Jana Masaryka hraje Karel Roden, který ho pojal jako muže, v němž se pere umělec a úředník. Byl bohémem, který miloval hudbu a ženy, a se svým otcem Tomášem Garriguem Masarykem měl složitý vztah. Ovlivnila jej také matka svou puritánskou výchovou. V dospělosti jako by Jan hledal opak svého přísného domova.

Uvedení filmu předchází vydání knihy Pavla Kosatíka a Michala Koláře Jan Masaryk – pravdivý příběh. „Jan Masaryk je jedním z nejcharizmatičtějších politiků v českých dějinách,“ tvrdí historik a spisovatel Pavel Kosatík.

„Ten muž byl neskutečně emotivní, v žádném případě se o něm nedá říci, že sám sebe zvládal. Měl po své matce de facto uměleckou povahu, se kterou byl nucen pohybovat se ve světě konvencí, všem na očích. Vlastně musel velkou část své přirozenosti po celý život potlačovat. Muselo to pro něj být šíleně těžké: na jedné straně toužil po volnosti, chtěl létat jako pták. Na druhé se cítil být zavázán svému jménu, snažil se té otcově republice sloužit. Celý život ho to táhlo na obě ty strany – jeho životu to dodávalo energii, zároveň ho to však taky ničilo.“

Reklama

Související témata:

Související články

Karel Roden bude Janem Masarykem

Prožil život bohéma, miloval ženy, hudbu, velká gesta i velké zápasy. Uvnitř jeho srdce a duše bojovala nespoutanost extravagantního umělce s morálkou...

Výběr článků

Načítám