Hlavní obsah

Komise: Beyoncé Grammy za country nedostane, stačí pop, rock, rap a R&B 

Novinky, Stanislav Dvořák

Nevídaná hromada devíti nominací na cenu Grammy pro zpěvačku Beyoncé mohla být ještě větší. Přihlásila totiž ještě skladbu Daddy Lessons do kategorie nejlepší country píseň, ale příslušná komise ji odmítla uznat za country.

Foto: Profimedia.cz

Beyoncé při letošním udílení country cen v Nashvillu

Článek

Beyoncé si letos „nahrabala“ různé nominace v kategoriích pop, rock, rap i R a současně i za nejlepší album roku a nejlepší píseň roku. Jen Daddy Lessons úředně vyřadili ze soutěže. Působí to trochu, jakoby si komise řekla, že už toho má moc, tak nebude okupovat ještě country. Sama zpěvačka věc nekomentovala.

Problém se zařazením písničky je neřešitelný. Něco z country v ní je, ale rozhodně je i R, což bývá v USA běžné. Country nikdy nebyla striktně oddělena od blues nebo soulu, jak by se z ČR mohlo zdát. Už od počátků se v tzv. jižanské hudbě prolínají a není raritou, když bluesová skupina zahraje čistý country hit a naopak.

Už v šedesátých letech minulého století nabídly dokonalou ukázku spojení stylů mnohé desky z labelu Stax, country zpíval i Ray Charles a fúzi country/ R produkují také desítky let slavní Allman Brothers. Písnička Daddy Lessons představuje jen aktuální navázání na jižanské kořeny. Některé nástroje v ní mohou připomínat country, dechy a základní pocit ze zpěvu je spíš R.

Beyoncé už Daddy Lessons také zpívala na udílení country cen spolu s Dixie Chicks, v USA velmi populární dívčí skupinou. Dixie Chicks si pak udělaly vlastní verzi a podobně postupoval i zpěvák Blake Shelton.

„Je v tom něco nedefinovatelného, co způsobuje, že to zní jako country,“ řekla další hvězda žánru, Dierks Bentley.

Zpěvačce může být nakonec jedno, že nedostane country nominaci, protože Grammy už posbírala dvacet a nominací dvaašedesát, což z ní dělá nejčastěji nominovanou ženu všech dob.

Reklama

Výběr článků

Načítám